Afbeelding
preek leek jan oudeboon (2)

‘Coronaskea yn ûnderwiis falt bot ta’

Nieuws
Zelfstandig onderwijsadviseur Jan Oudeboon vindt het flauwekul om te spreken over een verloren generatie, nu de gevolgen van corona op het onderwijs bekend zijn. “Dat helje dy bern mei gemak yn. Ik sjoch it leaver positiver. Moatst sjen wat se oan oare dingen just allegearre leard ha.”
Oudeboon was vorige week als voormalig lekepreker terug in het kerkje van Kortezwaag, een paar dagen nadat de onderwijsinspectie een rapport had uitgebracht over de staat van het onderwijs. “It ûnderwiis kriget net faak komplimenten, mar bern ha it ôfrûne jier in soad leard wat se oars net hân hiene.” Oudeboon vertelt over een kind van vier jaar dat hij vorige week heel netjes in de elleboog zag hoesten. “Dat begryp fan hygiëne hat in bern fan dy leeftyd normaal net.” Oudeboon heeft meer voorbeelden. De kinderen weten nu ook veel meer over mediawijsheid en hoe ze iets moeten downloaden, maar ook dat ze thuis met hun ouders afspraken moeten maken, wil alles een beetje lopen. “Sjoch it ek ris fan dy kant.” Oudeboon ontkent niet dat sommige leerlingen op sommige vakken achterlopen. “Mar dat helje sy wol wer yn.”
Oudeboon is dan ook helemaal geen voorstander van de 8,5 miljard euro die het Rijk nu heeft toegezegd om de corona-achterstanden in te lopen. “It klinkt moai, mar it is gjin struktureel jild. In skoalle kin der net ien foar oannimme. Se meie it fan my wol werom ha yn ruil foar struktureel mear jild foar de meiwurkers. Dêr ha wy folle mear oan.” Jeltsje Lieuwes is het helemaal met Oudeboon eens. De directeur van School Loevestein in Gorredijk was als sidekick bij het gesprek aanwezig. Ze maakt zich ook kwaad over de waarschuwingen die al klinken over het wel goed besteden van het geld. “It giet út fan wantrouwen.”
In het gesprek met Jan Oudeboon kwam ook de bijzondere relatie tussen zijn in Gorredijk opgegroeide vader en de bekende onderwijzer Jan Eisenga aan bod.

Op herhaling

Sinds 2015 nodigt het kerkje van Kortezwaag interessante mensen uit om in een Preek van de Leek een persoonlijk verhaal te vertellen. Het afgelopen jaar was dit vanwege corona echter niet mogelijk. Als alternatief heeft het kerkje drie lekeprekers uitgenodigd opnieuw naar Kortezwaag te komen, voor een vervolggesprek met Arend Waninge, hoofdredacteur van Sa!. Een sidekick bemoeit zich gevraagd en ongevraagd met het gesprek. Als tweede in de rij was Jan Oudeboon te gast. In de eerste aflevering was dat Jan Dirk van der Zee; hij is directeur amateurvoetbal bij de KNVB. Komende zondag (25 april; 11.00 uur) volgt deel drie, met daarin een gesprek met ondernemer Gerk Jan Rinsma.
De gesprekken zijn terug te zien op sa24.nl/lekeprekers.
 
 
 

Meer SA!

Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 10 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 16 uur geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 16 uur geleden
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 3 mei, 10:32