Spiegeltuinen Gorredijk.
Spiegeltuinen Gorredijk. GORREDIJK 14-1-2022 Spiegeltuinen Brouwerswal vlnr Jan van der Wal Simon Rood Floris Marijke en Pieter Mast

Veel belangstelling voor geveltuintjes

Nieuws
Ze dachten in een avondje wel klaar te zijn. Even langs alle bewoners aan de Compagnonsvaart in het centrum van Gorredijk. Het werd een week en de reacties waren overweldigend. Jan van der Wal en Simon Rood verzamelden ruim veertig gegadigden voor aanleg van een geveltuintje.
“We dachten een stuk of vijf liefhebbers te krijgen, het waren er in één keer heel veel”, zegt Jan. Hun avondlijke tocht langs de deuren leverde veel gespreksstof op. Over wat dan een geveltuintje is, maar ook over verkeersdrukte en de wens om hier en daar een bankje te plaatsen. De meerderheid gaf echter aan graag een mooiere en groenere omgeving te willen. “We hopen dat als mensen dit lezen, er zich nog veel meer aan gaan melden.”
Het plan voor geveltuintjes, een afgebakend stukje tuin in de bestrating tegen de gevel, is een idee van gemeente Opsterland. Het staat los van het vorig jaar geïntroduceerde plan voor aanleg van boomspiegeltuintjes rond de bomen aan de noordkant van de Compagnonsvaart, verduidelijkt Jan. “Maar het is wel weer een stapje richting een mooiere leefomgeving.” Die nog te realiseren boomspiegeltuintjes zijn onderdeel van het verbeterplan Impuls aan Gorredijk, opgesteld door de initiatiefgroep waar Jan en Simon deel van uitmaken.
In het voorjaar al moet het langs de vaart een bloeiend geheel zijn, zo is het idee van de gemeente. Simon: “Het is een landelijke trend; veel gemeentes zijn bezig met meer bloei en biodiversiteit. Het blijkt dat, als je vergroent, er minder rottigheid is. We komen wel met een eerlijk verhaal bij de bewoners: de gemeente is bereid te helpen maar jullie bepalen zelf hoe of wat.” Er zijn nul eisen om mee te doen, verzekeren de heren. Jan: “Het enige is dat er ruimte voor is en dat bewoners zelf de planten erin zetten en straks de tuintjes onderhouden.”
De gemeente heeft inmiddels in beeld gebracht wat de aanleg van geveltuintjes betekent voor aanpassingen in de bestrating. Simon: “Veel mensen weten niet tot hoever hun grond, de rooilijn, loopt.” Vaak is dit wel duidelijk te zien in de bestrating, vult hij aan. De gemeente doet het voor- en grondwerk; wat er in het tuintje komt, bepaalt de bewoner zelf. Simon: “De gemeente gaat, om het verder te regelen, zelf op bezoek bij de bewoners die zich hebben aangemeld.”

Vier thema’s

De Compagnonsvaart is de levensader van Gorredijk, vindt Simon. “Eigenlijk zou de hele vaart opgeknapt moeten worden, er is veel achterstallig onderhoud. Mooie tuintjes leiden misschien de aandacht wat af van die rottigheid.” De geveltuintjes passen prima in het totaalplan van initiatiefgroep Impuls voor Gorredijk. Dit plan voor het verbeteren van de leefomgeving kwam tot stand in samenwerking met Plaatselijk Belang en winkeliersvereniging Whi en richt zich op vier thema’s: het versterken van het historisch karakter, opknappen van de Compagnonsvaart, vergroening openbare ruimte en toerisme als kwaliteit.
Waarschijnlijk in mei of juni wil de gemeente met de dorpsbewoners in gesprek tijdens een dorpsdialoog. Jan: “Daar presenteren we ons inrichtingsplan Impuls voor Gorredijk. We hopen dat iedereen dit plan ziet zitten en dat het hele dorp wil dat het uitgevoerd wordt.” Aanmelden voor een geveltuintje kan via jjvdw@wxs.nl, ook is het mogelijk daar het inrichtingsplan Impuls voor Gorredijk op te vragen.
Op de foto: Jan van der Wal en Simon Rood (projectgroep) bij de familie Mast, bewoners van het oudste huis van Kortezwaag. 

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 8 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51