Afbeelding
kortezwaag

College vindt huidig plan Kortezwaag te riskant

Nieuws
Het Opsterlandse college van B en W ziet het zogenaamde Stichtingsmodel van de Mienskip voor Sportcentrum Kortezwaag niet zitten in de voorgestelde vorm. Wethouder Anko Postma geeft deze week in Sa! op een extra gemeentepagina nader uitleg over zijn standpunt.
Op verzoek van de gemeenteraad beoordeelde een extern adviesbureau het plan dat De Mienskip van Gorredijk heeft ingediend. Volgens Postma zijn de ‘juridische en financiële gevolgen van de nu gekozen opzet omvangrijk en niet verantwoord’. De wethouder noemt dit een onplezierige conclusie. “Dit voorstel is voor de gemeente een te grote gok.”
Aan de andere kant stelt Postma dat de huidige sportaccommodatie hoe dan ook vernieuwd en uitgebreid moet worden. Het besluit om de sport in Gorredijk in Kortezwaag te concentreren is al jaren geleden genomen.
De gemeenteraad heeft het laatste woord over de plannen van Kortezwaag. Op maandag 31 januari is er een oriënterende raadsvergadering, op 14 februari gevolgd door een besluitvormende raadsvergadering. “Als de raad met het Stichtingsmodel verder wil, zijn in ieder geval forse aanpassingen nodig”, zo stelt Postma. “Met meer financiële en juridische zekerheden voor de gemeente.”
Wethouder Postma koos er voor om deze week op een advertentiepagina van de gemeente Opsterland zijn verhaal over dit dossier te doen. Daardoor was het voor Sa! niet mogelijk hem vragen te stellen. Ook het onafhankelijke externe onderzoek is nog niet openbaar.

Kortezwaag en het stichtingsmodel

De Opsterlandse gemeenteraad gaf het dossier over Sportcentrum Kortezwaag en De Skâns in de zomer van 2019 terug aan de Mienskip. Het college van B en W staat sindsdien op afstand. Een kopgroep van vrijwilligers uit Gorredijk werkt sindsdien aan de plannen voor de toekomst van beide centra. Het bestuur van De Skâns stapte in de zomer van 2021 uit het initiatief. De Kopgroep ging verder met de uitwerking van de plannen voor Kortezwaag.
Dat heeft geleid tot een voorstel dat uitgaat van een zogenaamd stichtingsmodel, een vorm van privatisering. Het model gaat uit van een op te richten stichting vanuit de mienskip die het hele proces van planvorming, opdracht, investering, financiering, exploitatie en onderhoud van de accommodatie voor haar rekening neemt. Door het project ‘in eigen handen’ te nemen, kan het sneller worden gerealiseerd. De stichting wordt gevormd door de Mienskip Gorredijk. Zij bepalen samen het bestuur en het beleid. Grote beslissingen worden aan de mienskip voorgelegd.
De gemeenteraad vroeg het college van B en W om een advies over het plan van de Mienskip. Eind vorig jaar vroeg de gemeenteraad daarnaast om een onafhankelijk extern advies dat de gevolgen van de constructie voor de gemeente Opsterland in kaart moest brengen.
Dit schreef Sa! eerder over de achtergronden van deze constructie:
‘Het is nu tijd voor ja of nee voor Kortezwaag’ - Sa! 24 (sa24.nl)
 
 

Meer SA!

Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 10 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 17 uur geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 17 uur geleden
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 3 mei, 10:32