Afbeelding

Ingezonden: Struikelstenen

Ingezonden

Het is weer tijd om stil te staan bij de monumenten die ons herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Bij de opening van de tentoonstelling over de Melkstaking deden kinderen van de scholen in Gorredijk dat bij het museum. 

In 2016 zijn in Gorredijk struikelstenen geplaatst bij de voormalige woningen van weggevoerde en vermoorde Joodse inwoners. Gunter Demnig, de Duitse kunstenaar, lanceerde het idee van de ‘Stolpersteine’ in Duitsland. Inmiddels liggen er circa 90.000 stenen in Europa. 

Ik heb het Westerborkpad gewandeld, van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar het kamp Westerbork. Onderweg passeerden regelmatig struikelstenen. Veelal zijn deze goed zichtbaar in de bestrating. De bronzen plaatjes worden regelmatig schoongemaakt en gepoetst, ze zijn niet te missen. 

Hoe anders is dat in Gorredijk. Aan de struikelstenen is nadat ze zijn geplaatst geen aandacht meer besteed. Je loopt erlangs zonder dat ze opvallen. Ik zou de mensen, die zich destijds hebben ingespannen om de stenen te plaatsen willen vragen om de stenen schoon te maken en te houden zodat de herinnering aan onze plaatsgenoten zichtbaar blijft. Want dat was de bedoeling van Gunter Demnig: ‘plaatsgenoten, die zijn weggevoerd zichtbaar in herinnering houden.’

Henk Pots
Gorredijk

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 23 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31