Afbeelding

Echo’s en Sporen van een Lesbisch Archief

Cultuur

BEETSTERZWAAG Tot zondag 18 juni zijn kunstenaar-onderzoekers Pia Louwerens en Katinka van Gorkum te gast bij Kunsthuis SYB, waar zij het voormalig Lesbisch Archief Leeuwarden onderzoeken en ontsluiten met artistieke methodes.

In 1979 begonnen Henny Smid en Majo Georgie in hun huis in Leeuwarden aan een archief dat de lesbische lesbische geschiedenis, levens en ervaringen documenteert. In 1982-1983 leidde dit tot de oprichting van een constellatie aan regionale archieven, waar het Lesbisch Archief Leeuwarden er één van werd. Het archief werd later bekend als het Anna Blaman Huis. Om financiële redenen ging het Anna Blaman Huis in 2013 dicht en werd het archief verspreid en ondergebracht bij andere instellingen zoals Tresoar in Leeuwarden en IHLIA in Amsterdam.

Pia en Katinka werken tijdens hun residency aan de geschiedenis en het materiaal uit het Lesbisch Archief Leeuwarden en hun eigen persoonlijke archief. Hun doel is niet om een conclusie of een definitieve selectie en interpretatie van het materiaal te bieden, maar om juist de veranderlijkheid en het steeds opnieuw zien centraal te stellen. Op deze manier wordt het Lesbische Archief Leeuwarden een derde huisgenoot bij Kunsthuis SYB.

Openingstijden Kunsthuis SYB: Zaterdagen en zondagen13.00 - 17.00 uur


Meer SA!

Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 2 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Primera wil feestelijke verrassing zijn Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Figureren in De Tocht betekent continu opletten Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Appeldag en streekmarkt Tropische Kas Cultuur gisteren
Afbeelding
Wrotters pakken eerste winst Sport 2 okt., 15:32
Afbeelding
Flaeijelfeest met een gouden randje Cultuur 2 okt., 14:10