Hilly, Wim, Johan en Marcel. Op de achtergrond discotheek De Overtoom.
Hilly, Wim, Johan en Marcel. Op de achtergrond discotheek De Overtoom. Fotobewerking: Renske Woudstra

Na 25 jaar revival van De Overtoom

Cultuur

GORREDIJK Een bedrijf met allure, zo werd de nieuwe bar-dancing De Overtoom kort voor de opening in december 1985 omschreven in lokale krant De Woudklank. Vijfentwintig jaar na de sluiting in 1998 leeft die allure vooral voort in de goede herinneringen. De kaarten voor de herbeleving op 11 november dit jaar zijn nagenoeg uitverkocht.

De Overtoom was een voor de regio unieke discotheek, herinnert toenmalig dj Johan Terpstra zich. “Se wienen hiel goed yn it altyd delsetten fan goede artiesten.” Daar was uitbater Wim van Wezep een kanjer in, hij kreeg altijd op het juiste moment de juiste artiesten op het podium. Zoals de jonge René Froger, herinnert Wim zich. “Die stond al bij ons toen hij nog niet bekend was.” Later, toen René Froger inmiddels beroemd was, kreeg Wim van hem een belletje. “Hij had nog een datum vrij en vroeg of ik hem wilde hebben. ‘Want,’ zei hij, ‘jij bent altijd heel gewoon tegen mij geweest’.” 

Toonaangevende artiesten uit binnen- en buitenland traden op in de plattelandsdiscotheek. Naast opkomend talent Frans Bauer bijvoorbeeld ook Golden Earring, Herman Brood, Marco Borsato, Normaal, De Dijk, Piet Veerman en André Hazes. De Ierse boyband Boyzone, de succesvolste Nederlands-Belgische popband 2 Unlimited en Joyce Sims uit Amerika. 

Maar ook de Chippendales met een discotheek vol gillende vrouwen en de Engelse rock-pornoband Rockbitch met alle ophef van dien. “We hebben echt heel veel gehad”, zegt Wim. “De Kast bijvoorbeeld. Die kwamen bij ons als top 40-band Goldrush. Ik heb nog tegen hen gezegd dat ze hun eigen sound moesten zoeken.” De Kast is een mooi voorbeeld van een band die in de Overtoom begon en later heel bekend werd, zegt Johan. Zoals dat ook ging bij top 40-orkest Jen Rog die regelmatig naar De Overtoom kwam. “Dêr is letter de 3JS út ûntstien.” 

Reünie

Wim en Hilly van Wezep startten in december 1985 met De Overtoom, op de voormalige fabriekslocatie van metaaldraaierij Van de Grijp. Wim: “Ik kwam vaak bij Van de Grijp. Hij vroeg mij: weet jij iemand voor deze locatie? Toen zei ik: hier kun je mooi een disco van maken.” In januari 1984 kregen ze hiervoor toestemming van gemeente Opsterland, waarop Wim de discotheek vrijwel eigenhandig bouwde.

Wim en Hilly maakten er samen met hun zonen Edwin en Marcel, en hun personeel, een toonaangevende uitgaansgelegenheid van. Hij met enige horeca-ervaring op de grote vaart en als manager van bands. Zij afkomstig uit een horecagezin (bar-dancing De Phoenix aan het Easterein). Bezoekers van ver buiten Gorredijk kwamen naar de bar-dancing. 

De Overtoom sloot 25 jaar geleden. Vanwege vervroegde sluitingstijden en de groeiende muziekkloof tussen jong en ouder publiek, vertelt Wim. Johan: “De reünie is betocht troch Berry Westra fan De Skâns. Hy benadere Marcel en my dêroer; doe ha wy in ploechje om ús hinne sammele.” 

Het organiserend comité bestaat naast Johan en Marcel uit Mark Burger en Skâns-medewerkers Berry Westra, Erik Schokker, Lysanne de Boer en Atty Ekema. De Overtoom revival back to the 80’s & 90’s is op 11 november in De Skâns. Nog niet alle personeelsleden van toen zijn gevonden; zij worden uitgenodigd zich via Facebook te melden. Daar zijn ook foto’s van toen van harte welkom. 

facebook.com/deovertoomrevival

Meer SA!

Afbeelding
Herfst in de zomer Column 6 minuten geleden
Afbeelding
Johannes Veenema wol wat delsette mei De Gordyk Sport 12 minuten geleden
Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Primera wil feestelijke verrassing zijn Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Figureren in De Tocht betekent continu opletten Cultuur gisteren