Afbeelding

Verzekeringseisen doodsteek voor optocht dorpsfeest Hemrik

Cultuur

HEMRIK Het was een zware en ingrijpende beslissing voor het bestuur van Eendracht Maakt Macht (EMM): dit jaar geen versierde wagens tijdens het dorpsfeest in juni. Aangescherpte verzekeringsregels zijn de oorzaak. “It kin net mear, hiel spitich”, zegt voorzitter Anje de Jong.

In heel Friesland is er reuring rond de optochten. Zo maakte Opeinde onlangs al bekend vanwege hoge verzekeringskosten te gaan stoppen met de versierde wagens. EMM verdiepte zich grondig in de kwestie en had contact met de verzekeraar. 

De wagens verzekeren is erg duur en bijna niet te realiseren. Zo moet een wagen die personen vervoert een vastgenagelde omheining met spijlen hebben van minimaal 1.20 meter hoog. En als er een ongeluk gebeurt tijdens de optocht waarbij iemand invalide raakt, dan wordt maar een klein deel van die schade vergoed.

Als niet wordt voldaan aan de voorwaarden van de verzekering, of als er helemaal geen verzekering is, dan is het bestuur hoofdelijk aansprakelijk voor letselschade, vertelt Anje. “We hâlde de optocht al hiel wat jierren en al dy jierren is it goed gien. Mar wolst it risiko net nimme.”

Vorig jaar kon de traditionele optocht, na de coronajaren, eindelijk weer doorgaan. Elf versierde wagens van buurten en school deden mee. 

Een heel sociaal gebeuren, zegt Anje. “Bern seagen der nei út en pake’s en beppe’s stienen lâns de kant te sjen. Dat falt no fuort, hiel spitich.” EMM is op zoek naar een waardige vervanging van de optocht en daagt het dorp uit om met voorstellen te komen. Die kunnen ingeleverd worden via emm@dehimrik.nl.

Bekijk hieronder de allerlaatste optocht met versierde wagens:


Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 8 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport gisteren
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33