Andries Idzerda en Alie Hof bekijken trots de oorkonde. Wethouder Libbe de Vries en burgemeester Lex Roolvink applaudisseren.
Andries Idzerda en Alie Hof bekijken trots de oorkonde. Wethouder Libbe de Vries en burgemeester Lex Roolvink applaudisseren. Sietse de Boer

Koninklijke Erepenning voor Rjucht en Sljucht

Cultuur

TIJNJE Burgmeester Lex Roolvink had zaterdagmiddag voor de 150-jarige toneelvereniging van Tijnje een verrassing in petto. Het had zijn Koninklijke Hoogheid namelijk behaagd de Koninklijke Erepenning toe te kennen aan Rjucht en Sljucht. “U heeft uw bestaansrecht meer dan bewezen.”

Het begon in 1872 als Reciteercollege. Sindsdien zijn er veel toneelstukken op de planken gebracht, memoreerde voorzitter Alie Hof in haar jubileumtoespraak. Ze riep herinneringen op over de tijden dat er speciale avonden voor ongehuwden en gehuwden waren. En dat de toneelavonden begonnen met een toespraak van de voorzitter gevolgd door het Frysk Folksliet. “Fryslân hâld fan toaniel en toaniel hâldt fan Fryslân.”

Spreekstalmeester Gerrit Overwijk keek in de zaal rond en verzuchtte: “At de gerdinen en dizze seal ris prate koenen, wat foar ferhalen soenen der dan wol net komme. Hjir is yn de jierren safolle spile en bart. It is een seal mei karakter.”

Wethouder Libbe de Vries heeft zelf ook een verleden in de Opsterlandse toneelwereld. Als speler bij Sizze en Dwaan in Terwispel en als grimeur bij veel andere verenigingen. Hij herinnerde de receptiegangers aan van de avonden dat de karmasters in de zaal zaten om de toneelprestaties te beoordelen. Vanaf het toneel zichtbaar vanwege het bureaulampje waaronder in het toneelboekje de tekst werd gevolgd. “Spannend. Oars wie de seal tsjuster en seachst dyn eigen famylje niet iens sitten. En dan in pear wike letter kamen se mei it rapport. Hiele diskusjes.”

Volgens de wethouder is Rjucht en Sljucht een van de oudste verenigingen in de gemeente Opsterland. Ontstaan in een tijd van de vervening. Een tijd dat mensen behoefte hadden om elkaar te ontmoeten. “Wy ha krekt lyn noch fernaam hoe wichtich it is om elkoar te moetsjen en hoe we dat ek misse kinne. No moatte minsken safolle ballen yn de lucht hâlde. Wat moai om je dan efkes út te leven op it toaniel.” De Vries roemde ook het feit dat er bij Rjucht en Sljucht plek is voor iedereen, van jong tot oud. “Dat sjogge wy yn Opsterlân graach. Dat eltsenien mei dwaan kin. Hjir wurde talinten ûntwikkele.” Als cadeau hadden burgemeester en wethouder een cheque van 550 euro meegenomen.

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31