Het dompelbad voor de wielen wordt gevuld.
Het dompelbad voor de wielen wordt gevuld. Foto: Sietse de Boer

Dompelbad voor voertuigen Flaeijel

Cultuur

NIEUWEHORNE Drie jaar stonden ze stil en droog in de opslag. De houten wielen krompen met als gevolg loszittende hoepels. Een paar dagen weken in water en dan zijn de tientallen historische wagens ruim op tijd klaar voor de boerenoptocht van het Flaeijelfeest, samen met vele oldtimers, aanspanningen en stoommachines uit het hele land. 

Kersvers voorzitter Tino van der Ven: “Der binne nochal wat nije dielnimmers by mei hynders en oanspanningen. Se komme oeral wei, Twente en Salland, mar ek út de eigen omjouwing.” Een paard voor de wagen heeft toch iets nostalgisch, vindt hij. 

Vanwege vergrijzing en omdat sommige deelnemers wat huiverig waren, liep het aantal aanspanningen en ruiters de laatste jaren steeds verder terug. Begin dit jaar deed de organisatie een oproep waar verrassend veel op werd gereageerd. In 2011 sloeg een paard tijdens de optocht op hol; de regels voor aanspanningen en onder zadel zijn sindsdien aangescherpt. 

Veel boerenwagens, sjezen en koetsen worden tijdens de optocht getrokken door paarden: eenspan, dubbelspan en zelfs een tienspan. Voordat ze starten, controleren twee deskundigen van de Friese aanspanningen de veiligheid. In het tuig is een extra bevestiging verplicht. “En by twifel, as in hynder bygelyks te senuweftich is, giet it net fan start.” Ook kan een aanspanning alsnog uit de optocht worden gehaald als blijkt dat het paard toch te wispelturig is.

De boerenoptocht start zaterdag 24 september (10.00 uur) bij de rotonde in Oudehorne. “Sûnt it ûngelok yn 2011 ha we ek de folchoarder yn de optocht feroare. De hynders gean foarop, sa kin se harren eigen tempo oanhâlde.” In de stoet rijden onder andere mee: antieke landbouwmachines, een brandweerauto, een omnibus, paarden voor de koets en stoomlocomotieven. “Minsken moat gewoan mar komme te sjen en dan dêr- nei nei it feestterrein. Dan ha se de dei fan harren libben.” Na zo’n anderhalf uur over de Schoterlandseweg, eindigt de tocht bij Landgoed De Horne aan de Buitenweg in Oudehorne. 

Dit jaar is dit festivalterrein met openluchtmuseum voor het eerst op een andere plek, twee kilometer oostelijker dan voorheen. “Earder wie it festival oan twa kanten fan de dyk, no allinne oan de súdkant.” Reden voor verhuizing zijn de zorgen rondom de bereikbaarheid voor hulpdiensten en ontruimingsroutes. 

Op de nieuwe locatie zijn de verkeersstromen beter te reguleren. Vooral tijdens de aankomst van de boerenoptocht liep het verkeer voorheen vast. Ook is er een nieuw verkeersplan gemaakt om bezoekersstromen in goede banen te leiden. “Minsken dy’t mei âlde ambachten komme foar it iepenloftmuseum wurde no opfong by de Tjongervallei, dan hoeve se net mear tusken de drokte fan de optocht troch.”

Voor bezoekers is er één groot parkeerterrein bij het evenemententerrein. Aanrijroutes worden duidelijk aangegeven: auto’s vanuit Heerenveen/Mildam en vanuit Gorredijk/Oldeberkoop worden via de Tjongervallei naar het parkeerterrein geleid door parkeervrijwilligers en bewegwijzeringsborden. Voor, na en tijdens de optocht geldt voor de Buitenweg eenrichtingsverkeer.

Het Flaeijelfeest wordt gehouden van donderdag 22 tot en met zaterdag 24 september. Het festivalterrein is ingericht als dorp, daar worden vele activiteiten georganiseerd waaronder boerenboelgoed, straattheater, Frysk kampioenskip seinemeanen en ringrijden. In de festivaltent zijn optredens van diverse bands. 

flaeijel.frl

Meer SA!

Afbeelding
Volop goals bij zondagamateurs Sport 2 okt, 17:44
Afbeelding
Punt Read Swart in eerste thuisduel Sport 2 okt, 17:31
Afbeelding
Tialda Hoogeveen nije Berneboeke-ambassadeur Cultuur 2 okt, 16:23
Afbeelding
Aldi wil procedure Gorredijk versnellen Ondernemen 2 okt, 12:34
Afbeelding
Makkie voor LDODK tegen TOP Sport 2 okt, 10:13
Afbeelding
De Moskoupleats is weer bewoond Nieuws 2 okt, 10:07
Afbeelding
Griet en Piter in De Skâns Cultuur 1 okt, 12:22
Afbeelding
Groot baggerproject rond Jubbega Nieuws 1 okt, 11:49