Hans de Frel, Jan Zandstra en Johan Schuurman van schildersclub 't Atelier.
Hans de Frel, Jan Zandstra en Johan Schuurman van schildersclub 't Atelier. Foto: Sietse de Boer

Teken- en Schilderclub viert 40-jarig bestaan met expositie

Cultuur

GORREDIJK Vorig jaar op 10 februari was het veertig jaar geleden dat teken- en schilderclub ’t Atelier van start ging. Dit jaar vieren de leden dat met een expositie in galerie Nynke & Blom. In die veertig jaar zijn er natuurlijk dingen veranderd. Maar wat gelijk is gebleven, is dat de hobby vooropstaat. Met daarnaast natuurlijk een fijne dosis gezelligheid.

Hans de Frel is medeoprichter van de groep hobbyschilders. Dat kwam zo: “Mijn buurman, tekenleraar Gerben Tuinstra, hoorde dat ik ook schilderde. Hij zei: wat zou het leuk zijn om een clubje te vormen.” De twee kenden wel meer hobbyschilders en besloten een oproep in de plaatselijke kranten te zetten. “Er kwamen zeventien reacties. Toen zijn we op 10 februari 1981 bij elkaar gekomen en hebben teken- en schilderclub ’t Atelier opgericht.”

Allemaal aquarel

Onder leiding van Gerben Tuinstra startten ze met de wekelijkse bijeenkomsten in het tekenlokaal van de Burgemeester Harmsma School, waar Tuinstra leraar was. “We begonnen allemaal met aquarelleren omdat Gerben dat zelf ook deed.” In de loop der tijd kwamen er onder diverse begeleiders nieuwe technieken bij. “Na Gerben hadden we les van Wil Vonk, Dinie Boogaart, Marleen van Engelen, Betty van der Kamp (oud-lid) en Janny Pieck.”

Ook voorzitter Johan Schuurman, lid sinds 1990,  begon bij ‘t Atelier met het onder de knie krijgen van de techniek van het aquarel. “Ik wurke doe noch, dat dit wie maklik; in akwarel is gau droech en koest it sa mei nei hûs nimme.” Sinds zijn pensionering in 2008 zit hij naar eigen zeggen ‘in de olie’. Voor de olieverfschilderijen heeft hij nu meer tijd.

Iedereen draagt bij

De achttien leden leverden allen een aantal schilderijen aan voor de jubileumtentoonstelling. De technieken variëren van olieverf tot aquarel, van potloodtekening tot krijttekening. Dat is ook het mooie van hun club, ieder kiest de eigen techniek. “We hebben op een gezamenlijke schilderavond wel altijd een onderwerp, maar daar hoef je niet aan mee te doen.” Zo is het altijd geweest, de manier van club-zijn is in die veertig jaar niet veranderd. Johan: “It giet om it plesier fan it skilderjen.” Hans: “Het doen is leuker dan het eindresultaat.”

“We helpen elkaar op weg. Op een schilderavond maken we eens een rondje, dan kijken we of we een ander kunnen helpen. Het sociale aspect is voor ons minstens zo belangrijk.” Voor het nieuwe seizoen zoekt ’t Atelier een nieuwe, in het vak opgeleide, begeleider. Iemand die er goed mee om kan gaan dat de leden vaak hun eigen weg kiezen. Maar ook iemand die hun nieuwe technieken kan leren.

Regelmatig exposeert de club op wisselende locaties. Daarnaast is er een doorlopende expositie bij de huisartsenpraktijk in Nieuwehorne. Werk van de clubleden hing vorig jaar ook in Museum Valse Kunst te Vledder, waarvoor de leden een eigen variant maakten van ‘Meisje met de parel’. Wat ze nog meer doen? Een aantal keer per jaar, als er een model beschikbaar is, gaan alle hobbyschilders portretteren. 

“En we mei- tsje ek groepswurk, in foto dy’t opknipt is yn stikjes fan 20x20. Elk skildert syn eigen stikje, sa krijst in hiel moai effekt.” Zo’n groot gemeenschappelijk werk vond al eens zijn weg naar De Drie Gezusters in Groningen. Schilder- en tekenclub ‘t Atelier komt op woensdagavonden bij elkaar, tegenwoordig in De Skâns. De jubileumexpositie bij Nynke & Blom is nog te zien op 24, 25 en 26 juni (14.00-17.00 uur).

Meer SA!

Afbeelding
Cultuurfestival Eijer: ‘Welkom in onze wereld’ Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Vreemde gasten in Bakkeveen Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Rentevaste periode Column 7 uur geleden
Afbeelding
De duurzame broers van De Broerderij Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Het Bontebos aanwezig op Foodfestival Bontebok Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Alliade voegt zorg samen onder één naam Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Flaeijel zoekt Deutz liefhebbers Cultuur 29 jun, 14:39
Afbeelding
Gemeentesecretaris Opsterland vertrekt Nieuws 29 jun, 13:09