Afbeelding

Docenten werken samen in De Muziekbende

Cultuur

Tot voor kort bood Opsterland de mogelijkheid om na de lessen IMV (Instrumentale Muzikale Vorming) op school nog twee jaar gesubsidieerde muzieklessen te volgen. Maar ook dat is sinds afgelopen zomer verleden tijd. “Op dit moment zijn de muziekdocenten in Opsterland allemaal voor zichzelf aan het werk, zonder overkoepeling. Dat is heel onrustig voor de muziekleerlingen en hun ouders en wij hebben besloten om in dat gat te springen.” Daarom start Jasper Dijkstra samen met Robert-Jan Zigterman het lerarencollectief De Muziekbende. “We beginnen met zes docenten. We gaan er eerst voor zorgen dat we allemaal een volle lespraktijk hebben en dat iedereen ons kan vinden. Een front maken naar buiten toe, dus.”

De tijd dat je met je gitaar op de rug naar de ‘echte’ muziekschool fietste, is al lang voorbij. Fysieke scholen voor muziekonderwijs zijn verdwenen. Nu ook de gesubsidieerde muzieklessen in Opsterland voorbij zijn, komen zes muziekdocenten met iets nieuws: De Muziekbende.

 

De Muziekbende is een muziekschool en toch ook weer niet. Robert-Jan: “We gaan niet alleen maar nootjes poepen. De Muziekbende wordt hartstikke tof. Bij ons leer je goed te spelen, maar ook dat je in de muziekbusiness een toffe peer moet zijn en een harde werker.” De docenten benadrukken: wie van papier muziek wil leren spelen, klassiek of modern, kan prima bij hen terecht. Jasper: “Maar wij willen vooral graag dat je muziek leert spelen vanuit jezelf, uit je ziel. We hebben een bepaald beeld bij muziek, misschien omdat we zelf popjongens zijn.” Naast het leren bespelen van een instrument, individueel of in een groep, wil De Muziekbende muziekleerlingen opleiden voor doorstroom naar het conservatorium of D’Drive, de voormalige pop- en mediaopleiding in Leeuwarden.

 

De muziekdocenten Jasper Dijkstra, Robert-Jan Zigterman, Arjan Buter, Martijn Reitsema, Jort Landman en Ronald van der Werff zijn alle zes in diverse bands actief op het podium. Daarnaast geven ze al geruime tijd muziekles. Het docentencollectief bedacht een op de praktijk gerichte aanpak. “We organiseren elk kwartaal een muzieksessie op een plek waar andere muzikanten ook optreden. Alle leerlingen studeren een liedje in en dat gooien we dan bij elkaar in een band. En na het optreden volgt dan nog een lekkere jamsessie. Leerlingen moeten weten wat het is om op een podium te staan. Dat heb ik vroeger in mijn opleiding gemist.” Robert-Jan: “Op die manier leer je samenspelen en luisteren naar elkaar. En dat is echt nog niet zo makkelijk.”

 

De Muziekbende geeft les in De Skâns in Gorredijk en De Wier in Ureterp. Op het muziekmenu staan zang, drums, gitaar, piano en basgitaar. Daarnaast is er speciale coaching voor bands. Jasper: “Als het storm gaat lopen, gaan we in meer dorpen les geven en komen er meer docenten en instrumenten bij.” www.demuziekbende.nl

 

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 10 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen gisteren
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport gisteren
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33