Afbeelding
de-tocht-LF2018

LF2018 krijgt smoel in Opsterland

Cultuur
De gemeente Opsterland komt langzaam maar zeker op stoom voor Culturele Hoofdstad 2018. Na aanvankelijk de kat uit de boom te hebben gekeken, onderneemt nu ook het gemeentebestuur actie.
Begin vorig jaar leek Culturele Hoofdstad nog ver weg in Opsterland. Wethouder Cultuur en Financiën Rob Jonkman gaf aan niet op voorhand met de geldbuidel te willen zwaaien. ‘De mienskip’ zelf moet de initiatieven op poten zetten. Voor hulp bij de financiering verwees de wethouder naar de provincie en naar de bestaande regeling voor cultuursubsidies. Nu 2018 rap dichterbij komt, begint de wind uit een andere hoek te waaien. Opsterland trekt honderdduizend euro extra uit voor Culturele Hoofdstad, meldde Jonkman onlangs op de tweede ynspiraasjejûn in Beetsterzwaag. “Culturele Hoofdstad biedt kansen om de cultuurrecreatie structureel naar een hoger plan te tillen.” Opsterland komt nu pas over de brug omdat volgens de wethouder eerder het geld niet voor handen was.

Twee tranches

De subsidies komen in twee tranches beschikbaar: twintigduizend euro dit jaar en vijftigduizend euro in 2018. De spelregels waaraan de aanvragen moeten voldoen, komen zo snel mogelijk op de gemeentelijke website te staan, beloofde Jonkman. “Maar het is al mogelijk om plannen aan te melden.” De overige dertigduizend euro gaan, bij instemming van de raad, naar de overkoepelende projectorganisatie van LF2018 (Leeuwarden-Fryslân2018), voor de marketing.
Behalve de extra cultuursubsidie heeft Opsterland een team van ambtenaren geformeerd om lokale plannenmakers actief bij te staan. Jonkman: “Denk daarbij aan hulp bij communicatie, het snel regelen van vergunningen en meedenken over wat mogelijk is in de openbare ruimte.” De site stipe.frl van de centrale organisatie biedt initiatiefnemers hulp bij het aanvragen van subsidies.

Tinco

Ondanks de onzekerheid over de financiering tot nu toe is er al het nodige in gang gezet in Opsterland, zo bleek op de ynspiraasjejûn. Enkele weken geleden berichtte Sa! al over het provinciale project ‘Under de Toer’, waaraan de kerken in Langezwaag en Gorredijk (Kortezwaag) meedoen. De komende weken bericht Sa! over een aantal andere projecten die in de steigers staan.
Beetsterzwaag heeft twee grote projecten in petto voor LF2018. De historische vereniging haalt met steun van de Tinco Lycklama Foundation de verzameling kunstwerken van Tinco Lycklama à Nijeholt terug naar het dorp. De avontuurlijke telg uit de adellijke familie zwierf in de 19e eeuw door het Midden-Oosten waar hij aan opgravingen deed en kunstschatten kocht. Na zijn wilde jaren vestigde Tinco zich met verzameling in Cannes. Daar wordt komend weekend in het bijzijn van een Opsterlandse delegatie een expositie over Tinco geopend, die volgend jaar in Beetsterzwaag is te zien.
Verder staat in Beetsterzwaag de ‘Kulturele Haadstrjitte’ op het programma, een bundeling van bestaande cultuurevenementen en enkele nieuwe activiteiten in en om de Hoofdstraat. Museum Opsterlân staat in 2018 in het teken van de turf. Onder andere met de expositie ‘Winter in het veen’ en met peatart-kunstenares Dioni ten Busschen, die als artist in residence op ware grootte een Frysk Hynder van turf gaat maken. Het publiek kan het ontstaan van het kunstwerk van dichtbij volgen.

LF2018 of KH2018

Het hele project rond Kulturele Haadstêd 2018 (KH2018) gaat nu door het leven onder de naam LF2018, wat staat voor Leeuwarden-Fryslân 2018. De naamsverandering is doorgevoerd om te laten zien dat het festival niet alleen om Leeuwarden draait, maar dat de hele provincie meedoet. KH2018, de oude naam, verwees te veel naar alleen Leeuwarden.

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport gisteren
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31