Afbeelding
©-Sietse-de-Boer-Boartersdei-5

Boartersdei verschuift naar de meivakantie

Cultuur
In Nij Beets gebeurt van alles, zeker tegen het eind van de zomer. De vaste club van circa vijftig vrijwilligers loopt rond de augustusmaand op de tenen om alle dorpsevenementen in goede banen te leiden. Reden om de Boartersdei op de activiteitenkalender naar voren te halen.
Traditioneel sluit de Boartersdei de zomervakantie van de basisschoolkinderen af, maar vorig jaar sloeg Nij Beets voor het eerst sinds jaren een keer over. “De rek wie der in bytsje út”, verklaart Leentje van den Berg van openluchtmuseum It Damshûs, de locatie van het speelfestijn. “Der bart ek safolle yn dy perioade, guon frijwilligers hiene de ein yn ‘e bek.“  Boartersdei zat geperst tussen Stoppeldei, de spelweek en het dorpsfeest, vult museumvoorzitter René van den Hoven aan. “En vorig jaar kwam daar de musical nog eens bij. Al met al wat veel van het goede.”

Wille yn de maitiid

Wel een gemis, vond het dorp achteraf. Het familie-evenement trekt meestal zo’n achthonderd bezoekers, op echt mooie dagen is ook weleens een aantal van duizend gehaald. “Boartersdei is dochs in begrip”, aldus Van den Berg. Alle reden voor de vier commissieleden om te puzzelen met de kalender en zo kwam de meivakantie in beeld. De verplaatsing naar het voorjaar vraagt wel om een nieuwe invulling van het dagprogramma, vertelt Van den Hoven: “De waterspelletjes vervallen, want niemand zit te wachten op onderkoelde kinderen. We gaan onder het motto ‘Wille yn de maitiid’ het land op.”

Rattenvanger

Succesnummers als de klassieke zweefmolen, de knutseltafels, het vissen met zelfgemaakte hengels en het bakken van broodjes boven een vuurtje gaan mee in de nieuwe opzet. Maar daarnaast staat de kinderen een trits aan nieuwe uitdagingen te wachten. Onder andere hutten bouwen met bamboe en doeken, het laten zetten van een henna-tattoo, op canvas schilderen, of gewoon spelen in het zand van de grote bult die voor de gelegenheid midden op het museumterrein wordt gestort. Tussen alle bedrijvigheid door loopt verhalenverteller Martin Cornielje. Van den Hoven: “Martin vertelt spannende sprookjes met een magisch tintje. Als een soort van Rattenvanger van Hamelen gaat hij het terrein over, de kinderen haken aan als zij door het verhaal gegrepen worden.”

Basale pret

Het idee achter Boartersdei is lekker buitenspelen met een knipoog naar het verleden. “It is in dei fan âlderwetsk  kliederje, baggerje en lekker smoarch wurde. Hiel basaal. De bern tale net nei harren iPad.” De sfeer past by It Damshûs, aldus Van den Berg. “De pakes, beppes, heiten en memmen dy meikomme fine it ek moai. En sa lûkt it museum publyk dat oars miskien net sa gau komme soe.” In lijn met die gedachte ontplooit het museum overigens meer activiteiten die voor reuring zorgen, merkt Van den Hoven nog op. “Deze winter hadden we al de lezingenreeks en op 17 juni aanstaande houden we een boekenmarkt met als thema kunst een cultuur.“
 
 
 

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 2 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51