Afbeelding
Hellinghout-PR-foto

De Knipe bijna klaar voor allegorische optocht

Cultuur
De zomervakantie was laat dit jaar. Voor veel bouwploegen in De Knipe betekent dat een korte bouwperiode voor de wagens van de allegorische optocht op zaterdag 7 oktober. Dit jaar trekken tien grote versierde wagens en één kleine wagen door het dorp.
Krap tijd dit jaar bij de allegorische optocht, want al vóór de vakantie beginnen met bouwen aan de wagen, daar voelen de meeste ploegen niet voor. Er is zelfs een bouwploeg die een extra uitdaging koos door vijf weken voor de Knypster Merke haar ontwerp nog aan te passen. Gemiddeld zijn er zo’n twintig personen bij een wagen betrokken, dus zijn er 200 Knypsters actief om de vele belangstellenden te laten genieten van een prachtige optocht. Bijna iedere bouwploeg bouwt in zijn eigen schuur, dus het resultaat blijft voor de concurrenten tot op het laatste moment een verrassing.
Vorig jaar won bouwploeg It Boppe-ein zowel de jury- als de publieksprijs met hun praalwagen Out of the Box. De publieksprijs wonnen ze al eens eerder, nu dus ook de juryprijs. Bouwer Frits Deden: “Die juryprijs is mooi, maar we bouwen natuurlijk voor het publiek. En voor de gezelligheid met z’n allen natuurlijk.” Dat klinkt bescheiden, maar de meeste leden van It Boppe-ein zijn erg competitief. De bouwploeg legt dit jaar de lat opnieuw hoog. Ze adviseerden het bestuur van V.V.V. De Knipe de wisselbeker daar maar vast te laten.
[caption id=”attachment_15011” align=”alignnone” width=”3384”] Out of the Box won vorig jaar de jury- en publieksprijs.[/caption]
It Boppe-ein pakt dit jaar weer groots uit. Frits: “Een spektakel dat De Knipe nog nooit heeft meegemaakt.” Dit jaar echter geen technische hoogstandjes, zoals draaiende elementen en liften. Alles draait om mankracht, omlijst met veel muziek en dans. Er komt zelfs een heus orkest (semi-live) op de praalwagen, vertelt Frits. De figuranten zijn ook dit jaar weer heel belangrijk bij de praalwagen, zij zorgen voor de interactie met het publiek. “Zodra mensen verkleed zijn, springen ze snel in een rol”, verklaart Frits. Dit jaar volgden de figuranten zelfs dansles.
De bouwploeg put uit een groep van zo’n twintig personen. Uiteenlopend van bouwers, naaiers en creatieve denkers. Tot die laatste groep behoort Janke Keuning. Zij houdt zich bezig met kleurgebruik, de kostuums en hoe te spelen met licht. Bovendien is zij de gastvrouw van de bouwploeg. Niet iedereen is elke avond met de wagen bezig. “We hebben een rooster, maar sta je niet ingepland dan ben je natuurlijk altijd welkom. Het mooie van het bouwen is ook dat mensen soms andere dingen doen dan dat ze in het dagelijkse leven doen. Daardoor blijft het leuk”, aldus Janke.
 

Vijf dagen feest

Vrijdag 6 oktober Opening, 50+ avond en Mental Theo
Voor de opening van de Knypster Merke regelt de organisatie jaarlijks bijzondere mensen. Dit jaar zijn dat oud-ondernemers Jelle en Hiltsje Brouwer. Jarenlang runden zij de fietsenzaak J & H Brouwer en sponsorden zijn vele activiteiten in De Knipe. Op vrijdagavond komt verhalenverteller Gjalt de Jong naar de 50+ avond in café De Knyp, de band Joint String Friends verzorgt de muziek. In de feesttent treedt Theo Nabuurs op. Hij is beter bekend als Mental Theo, een internationale dj met twintig jaar ervaring. Theo staat bekend als de brutaalste vj van Nederland en gekste dj.
Zaterdag 7 oktober Allegorische optocht en The Dirty Daddies
De allegorische optocht start om 14.00 en 19.30 uur. Na afloop spelen voor de derde maal de populaire The Dirty Daddies in de feesttent. Van stevige rocktracks van AC/DC, Bon Jovi en Europe, kampvuurknallers van Oasis tot Mumford & Sons, glijders van Wham naar Bryan Adams en natuurlijk de heetste dancehits van dit moment. Maar ook guilty pleasures als Village People staan op het programma.
Zondag 8 oktober Kerkdienst, autocross en De Knipe’s got talent
Na de kerkdienst in de feesttent start om 12.00 uur de autocross. Vorig jaar werd de cross helaas afgelast, nu is de cross weer helemaal terug in De Knipe. De organisatie werkt nu samen met de Drentse Autocross Club (DAC). De DAC organiseert jaarlijks een clubkampioenschap voor diverse klassen met meerdere wedstrijden op verschillende locaties. Vanaf seizoen 2017 staat De Knipe op het wedstrijdprogramma. De regionale rijders rijden dit jaar voor het eerst om de ‘regiocup’. ‘s Avonds staan artiesten uit het dorp op het podium in de feesttent tijdens De Knipe’s got talent, gepresenteerd door Raynaud Ritsma.
Maandag 9 oktober Kinderfeest, Schuttersfeest en Highland Games
Het maandagprogramma begint om 13.00 uur met het kinderfeest, om 16.00 uur gevolgd door het Schuttersfeest. ’s Avonds Highland Games o.l.v. Wout Zijlstra ’s in de feesttent. Wagenbouwploegen, buurten, sportteams of vriendengroepen kunnen elkaar uitdagen met kracht, souplesse en slimheid.
Dinsdag 10 oktober Trekkerbehendigheidwedstrijd en prijsuitreiking met Stageline!
Dinsdagmiddag kan iedereen met een tractor meedoen aan de Trekkerbehendigheidwedstrijd, met een ludieke prijs van V.V.V. De Knipe. ’s Avonds in de feesthal is de prijsuitreiking van de Allegorische Optocht 2017. Het feest na afloop is de jaarlijkse knaller met als slotband Stageline.

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 14 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33