Afbeelding
arend column 2

De Skâns

Column
Vrijdagavond zat ik in De Skâns, voor een feestje. Er was hoog bezoek op de royaal aangekondigde zestigste verjaardag van het sociaal-cultureel centrum in Gorredijk: Majesteit Regina Adrenalina en haar zoon Cor-Oane. Het werd een wonderlijk schouwspel.
De kroonprins ontdekte in de zaal zijn onbekende vader, terwijl moeder probeerde haar opvolger aan een vrouw te helpen. Aan de zijkant van de zaal hielden twee echte wethouders zicht op de ontwikkelingen. De Skâns had met de jubileumvoorstelling een gezamenlijke avond voor ogen, met op het podium Gordykster verenigingen en inwoners. Maar alleen gymnasten van Stânfries en dameskoor De SkânsVrouwen waren van de partij. Twee verenigingen. Door coronamaatregelen was zo’n honderd man publiek welkom, maar zelfs dat schamele aantal werd niet gehaald, ook niet op de zaterdagavond die volgde. In de zaal zaten hoofdzakelijk genodigden, mensen die op een of andere manier bij De Skâns betrokken zijn of waren.
Waar zat ik toch naar te kijken? Opeens viel het kwartje. Cor-Oane stond natuurlijk voor De Skâns zelf. De dorpsaccommodatie op zoek naar haar oorsprong, naar de band met het eigen dorp. Zoekend naar waarom het dorp, dat zegt De Skâns zo graag te willen behouden, het op het verjaardagsfeestje laat afweten. En de zoektocht naar de vrouw voor de kroonprins staat natuurlijk symbool voor de toekomst. Wie wil er verder met De Skâns? Alleen die twee verenigingen die het feestje meevierden? De komende maanden staat de toekomst van De Skâns weer vol op de agenda. Maar of de aanwezige vrijwilligers, wethouders en raadsleden op het feestje de motivatie hebben gevonden om zich het vuur uit de sloffen te lopen voor de toekomst van De Skâns? Ik vraag het mij af. Voor wie zouden ze het doen?

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 39 minuten geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51