Afbeelding

Hoge verwachtingen van nieuw Gordykster skûtsje

Sport
Het Gordykster skûtsje staat voor een nieuwe start. De mannen nemen al voor het vierde seizoen op rij deel aan de strijd in de IFKS-klassen, maar dit jaar voor het eerst op het eigen, nieuwe schip ‘De Drie Gebroeders’.

Skûtsjesilen is sowieso een tijdrovende bezigheid, maar de afgelopen maanden moest de twaalfkoppige bemanning uit Gorredijk extra hard aan de slag. Na de aankoop van de ‘Swan van Donia’ uit Langweer, in het verleden onderdeel van de SKS-vloot, wachtte er nog heel wat sleutelwerk aan het oude vrachtschip. De mast en de zwaarden zijn vervangen en het schip werd met 1.20 meter verlengd naar 20.18 meter. Bovendien is het schip zowel van binnen al van buiten geplamuurd, geschuurd en geverfd.

Maar nu de klus af is, is het vertrouwen groot. “Lengte loopt. Het schip ligt nu hoger op het water en heeft een langere waterlijn. Met het schip zoals het nu is, durven wij de strijd wel aan”, vertelt Arend Wisse de Boer, schipper van wat nu ‘De Drie Gebroeders’ is. “Voor mijn gevoel zijn we zeker weer A-klasse-waardig. In de trainingen loopt het lekker en in wedstrijden die we nu al gevaren hebben, bijvoorbeeld Lemmer Ahoy, kwamen we heel goed mee.”

Gorredijk roept niet direct de associatie met zeilen op, maar volgens De Boer is er toch een logische link. “De Turfroute gaat door Gorredijk. En skûtsjes hebben daar zeker gevaren als vrachtschip. Er schijnt vroeger zelfs een schip uit Gorredijk geweest te zijn dat ‘De Drie Gebroeders’ heette.”

De Boer zelf komt overigens uit Joure en woont in Sneek, maar zijn compagnons en mede-eigenaren van het schip Hans en Roelof Boersma zijn wel Gordyksters. De keuze om voor Gorredijk te varen was dan ook logisch. “En het grootste deel van de bemanning komt uit Gorredijk en directe omgeving.” Het waren niet allemaal ervaren zeilers toen een aantal jaar geleden werd besloten om te gaan skûtsjesilen. De Boer: “Maar de passie was er direct bij iedereen en inmiddels zijn het wel echte zeilers.”

Dat bewees de bemanning wel door in 2011 kampioen te worden in de C-klasse, een jaar later gevolgd door de titel in de B-klasse en promotie naar de A-klasse, het hoogste niveau bij de IFKS. Het debuutjaar werd afgesloten met een vijfde plaats in het algemeen klassement en de dagzege op Stavoren. ”Normaal gesproken zou je zeggen dat je met een nieuw schip blij moet zijn om niet te degraderen”, aldus De Boer. “Maar ons gevoel is heel goed. Ik denk niet dat we bij de onderste drie van de zestien deelnemers gaan eindigen. Laat ik zeggen dat we voor het linker rijtje gaan.” De strijd in de IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen) begint zaterdag 2 augustus met de wedstrijd bij Hindeloopen. Een week later is de finale bij Lemmer. 

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 11 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51