IFKS Skûtsjesilen 2019.
IFKS Skûtsjesilen 2019. IFKS Skûtsjesilen 2019. Lemmer. Swarte Wief.

’t Swarte Wief wil wind weer in zeilen

Sport
Tijnje is via ’t Swarte Wief al dertien jaar actief op het IFKS-kampioenschap skûtsjesilen. Door corona is er echter al twee seizoenen niet gestreden op de Friese wateren. De bemanningsleden en de kas van de stichting smachten naar een normaal seizoen. Na een oproep dienden zich aan boord vier nieuwe krachten aan, maar versterking is nog steeds welkom.
Dat Tijnje een eigen skûtsje heeft, is niet zo verwonderlijk. Het voormalige veendorp was ooit omgeven door wateren, nodig voor de afvoer van turf. Plaatselijke ondernemers gebruikten ook skûtsjes. Na de Tweede Wereldoorlog maakte het water plaats voor wegen; de link met het verleden werd in 2008 echter opnieuw leven ingeblazen.
Het initiatief was afkomstig van een vriendengroep die al zo’n tien jaar met een combineraceteam actief was. “It wie tiid foar wat oars. By it racen hiene wy ien sjauffeur, de rest moast sleutelje. It doel wie in aktiviteit wêr’t eltsenien aktyf oan meidwaan koe”, vertelt Paul de Koster, voorzitter van de Stichting Behoud Tynster Skûtsje en samen met lierenman Hans Hofstee een van de mannen van het eerste uur.
Ondanks dat niemand ervaring met watersport had en de aanschaf van een wedstrijdschip een forse investering betekende, was de keus na een middagje skûtsjesilen snel gemaakt. Hofstee: “Elts wie entûsjast en it skeelde dat wy in freonenklub binne, dan kinne je sneller knopen trochhakke.” Sinds 2008 vaart het dorp Tijnje met  ’t Swarte Wief mee onder de IFKS-vlag.
En met succes, getuige een kampioenschap in de C-klasse, mooie podiumplaatsen en de huidige A-status. Het dorp heeft het skûtsje volledig omarmd. De prestaties worden door een trouwe groep op de voet gevolgd en toen onlangs op Facebook en in de dorpskrant een oproep werd geplaatst voor nieuwe bemanningsleden, dienden zich vlot vier nieuwelingen aan, waarvan drie uit Tijnje.

Afhaken bemanning

Hoewel het verloop onder de bemanningsleden van ’t Swarte Wief niet groot is, haakten in de afgelopen periode meerdere mensen af. Niet omdat er vanwege corona amper gezeild werd, maar omdat zeilen met het skûtsje een tijdrovende zaak is. “It silen draait om it kampioenskip van de IFKS. Dat betsjut dat je simmers net op fakânsje kinne. Seker foar gesinnen mei bern freget dat in soad”, vertelt De Koster. Hij kan zich dan ook goed voorstellen dat bemanningsleden na jaren van trouwe dienst stoppen. De vijftienkoppige bemanning varieert in leeftijd van begin twintig tot rond de zestig. Overigens kan Tijnje nog wel een paar handen gebruiken. Fanatieke zeilers kunnen zich nog steeds aanmelden.
De nieuwkomers hebben amper tot geen ondervinding met zeilen, maar dat is geen bezwaar. Toen de vriendenploeg in 2008 begon, was er ook nul ervaring. Iedereen kan het leren, betoogt Hofstee. “Je moatte entûsjast wêze, leare wolle en geduld ha. It giet om erfaring, je moatte alle situaasjes werkenne. De ferskillen kinne grut wêze; in hanneling útfiere by wynkrêft fiif is hiel wat oars as by wynkrêft ien.”  Naast vaardigheden is de samenwerking belangrijk. Er moet een geoliede machine ontstaan, bemanningsleden moeten blind op elkaar kunnen vertrouwen. Zeker in de A-klasse, waarin op het scherpst van de snede wordt gezeild. Ieder klein foutje kan een plaats in de eindrangschikking schelen. “It komt krekt. Eltse taak is wichtich, as je no de lieren betsjinje as it swurd, yn de A-klasse moat eltse klap raak wêze”, vertelt Hofstee. Een goede sfeer aan boord is ook een vereiste om te kunnen presteren. Met de onderlinge harmonie zit het wel goed, aldus De Koster. “Mei it IFKS-kampioenskip binne wy njoggen dagen meiïnoar op it skip en wurdt der in soad frege. Wy wolle prestearje, silen is ús passy, mar wy wolle ek genietsje en wille ha. Dat kin mei dizze groep,  wy ha in hechte ploech.”

Binding niet verliezen

Na twee jaar zonder IFKS-kampioenschap hopen De Koster en Hofstee dat het wedstrijdzeilen komende zomer weer los gaat. Dat is nodig om de binding met de sport niet te verliezen, maar ook voor de inkomsten. Gelukkig is de steun van de trouwe sponsoren niet weggevallen, maar vaste activiteiten zoals de sponsoravonden en volgboten die ‘t Swarte Wief tijdens de IFKS-strijd volgen, vonden geen doorgang.  Ondertussen lopen de kosten wel door. Afgelopen zomer blies de IFKS het kampioenschap op het laatste moment af. De Koster: “Wy wiene drok mei de tarieding dwaande. En as it skip ien kear it wetter op giet, moat der ûnderhâld barre. No dogge wy it ûnderhâld sels, mar it kostet jild. Ek oare saken as fersekering geane troch. Wy ha noch wol sinten, mar foar de kas soe it goed wêze as wy wer sile kinne.” De hoop is dat de IFKS-titel nog een keer in het Opsterlandse dorp belandt. Tijnje beschikt namelijk over een uitstekend skûtsje en een goede bemanning. “Wy ha gjin Pypster skûtsje, dat binne de rapsten. Wy ha in van der Werf, in normaal skûtsje, mar hy docht it wol hiel goed, dat wa wit.”

Meer SA!

Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 3 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 21 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53