Fietsers kunnen de smalle variant van de hindernis achterlangs passeren.
Fietsers kunnen de smalle variant van de hindernis achterlangs passeren. Foto: Arend Waninge

Lippenhuizen wil het doorgaand verkeer afremmen

Nieuws

LIPPENHUIZEN De Buorren in Lippenhuizen zijn opgefleurd met bloembakken op de rijbaan. Het verkeer wordt er door afgeremd en dat is precies de bedoeling.

Het drukke verkeer op de doorgaande weg in Lippenhuizen zorgt al langer voor ergernis bij de Liphústers. Zeker nadat de N381 is verlegd, heeft Lippenhuizen te maken met een toename van het verkeer. Automobilisten van en naar Gorredijk kiezen er bijvoorbeeld niet voor om via de A7 richting Groningen te reizen, maar gaan eerst binnendoor langs Lippenhuizen en Hemrik. 

Een deel van het vrachtverkeer van en naar Gorredijk wordt door routeplanners ook door Lippenhuizen geleid. “Dat ferkear hat eins neat yn it doarp te sykjen”, vertelt wethouder Durk Durksz. “Mar dat kinne wy net keare. Wy kinne der wol foar soargje dat it minder ynteressant wurdt om dit paad te kiezen.” Nadat vorig jaar al een aantal kruispunten zijn aangepakt, is het plaatsen van de bloembakken de tweede stap. Een oplossing die bijvoorbeeld in De Knipe al succesvol is geworden. 

Plaatselijk Belang heeft in overleg met de bewoners van De Buorren de plekken uitgezocht waar de bloembakken zijn neergezet. Bij de smalle variant kunnen fietsers de bakken achterlangs passeren.

Joeri Arndt, voorzitter van Plaatselijk Belang, is blij met de maatregelen. “Twa fan ús be- stjoersleden ha der twa jier mei oan de gong west om it safier te krijen. Wy hoopje dat it ferkear no ûntmoedige wurdt om troch Lippenhuzen te riden.” In het eerste weekend na de plaatsing stond een van de bakken op de stoep. Volgens Arndt niet omdat buurtbewoners ontevreden waren. “Dat ha in pear jongens fan saterdei op snein dien.”

Er volgt nog een tweede maatregel. Op de Binnenwei tussen Lippenhuizen en Hemrik geldt nu nog een maximumsnelheid van 80 km/uur. Deze wordt teruggebracht tot 60 km/uur. “Sa’t it op de measte wegen yn it bûtengebiet jildt”, aldus Durksz. “Foar it ein fan it jier moat dat klear wêze.” In overleg met de Plaatselijk Belangen bekijkt de gemeente Opsterland hoe de ingangen van de dorpskommen van Lippenhuizen en Hemrik met versmallingen zo zijn aan te passen dat ook hier de snelheid van het verkeer wordt geremd. De gemeente Opsterland neemt ook de Slûsleane naar Jubbega nog onder handen. 

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 9 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54