De scholen en het dorpshuis in Tijnje.
De scholen en het dorpshuis in Tijnje. Foto: Siebe Kuipers

Ruimte voor circa 25 woningen in Tijnje

Nieuws

TIJNJE In hartje Tijnje komt in de loop van dit jaar, na de ingebruikname van de nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa), bijna 17.000 m2 vrij. Volgens de gemeente groot genoeg voor 20 tot 25 nieuwe woningen. Maar wat wil het dorp? Vooral een mix van allerlei woningen. En het liefst zo snel mogelijk.

Twee scholen, het dorpshuis en de gymnastiekzaal; deze gebouwen worden allemaal overbodig wanneer Tijnje straks beschikt over de nieuwe mfa aan de Breewei. Na sloop van de gebouwen ontstaat aan de Master Roordawei een terrein van bijna 17.000 m2. De gemeente Opsterland wil hier nieuwe woningen bouwen, zo bleek vorige week op een drukbezochte bijeenkomst in het dorp. 

Enige locatie

Wethouder Marcel van Opzeeland maakte duidelijk dat dit op dit moment de enige locatie is waar Tijnje het aantal woningen kan uitbreiden. Aan de Riperwâlden bezit Opsterland ook nog een hele lap grond, ooit aangekocht voor woningbouw. “Maar die locatie valt buiten de zogenaamde rode contouren van het dorp. En daar mag van de provincie niet worden gebouwd.” 

Deze opmerking leverde verbijsterde reacties in de zaal op. Waarom had Opsterland die grond in het verleden dan gekocht? Vorige week heeft Opsterlands Belang vragen gesteld aan het college over het hoe en waarom van de rode contouren. Ook voor het terrein van het voormalige constructiebedrijf Ybema en vleesverwerker Beusmeat aan de Warrewei waren ooit plannen voor woningbouw. Maar deze gronden zijn geen gemeentelijk eigendom en vallen nu dus buiten de boot.

Meepraten

De locatie van de scholen en het dorpshuis vallen wel binnen de rode contouren; hier is woningbouw dus wel mogelijk. Van Opzeeland: “We gaan hier ook zeker bouwen.” De gemeente schat in dat er plek is voor 20 tot 25 woningen. Het dorp mag meepraten over de invulling. De in de zaal opgetekende wensen schetsen een mix van huur- en koopwoningen, geschikt voor zowel starters als ouderen. Met aandacht voor een groene omgeving, liever geen hoogbouw, wel hofjes. De bouw van sociale huurwoningen is lastig, zo maakt de gemeente ook direct duidelijk. Woningcorporaties willen alleen bouwen in dorpen met voorzieningen, dus vooral in de grotere kernen.

Die voorzieningen zijn voor de Tynsters ook belangrijk, met als allergrootste wens het behoud van de huisartsenpraktijk. Huisarts Reinier van der Steege houdt nu praktijk aan de Breewei, maar zoekt een nieuwe locatie. Eerdere plannen voor een plek in een genoveerde voormalige christelijke basisschool De Rank lijken niet kansrijk. “Dat is al in âlder gebou. At je dat duorsum meitsje wolle, dan prate je oer grutte ynves- tearringen”, aldus de huisarts. Liever ziet de huisarts een plekje in een gezamenlijk gebouw in het nieuwe plan of een locatie die hij kan huren.

Vijf tot zeven jaar

Wethouder Van Opzeeland temperde ook direct de verwachtingen in het dorp over de snelheid van het proces. “Realisatie van een dergelijk plan kost al snel vijf tot zeven jaar, zo is de ervaring.” Het leverde direct een scherpe reactie op. “Dan hienen wy ek wol wat earder begjinne kind; we binne al jierren dwaande mei de mfa en dus witte we ek al jierren dat dizze lokaasje frijkomt.” 

Bovendien werd direct gevraagd naar wat er in de tussentijd met de leegstaande gebouwen gebeurt. Daarover heeft de gemeente nog geen concrete ideeën. Er waren onder de bezoekers van de informatieavond meer teleurgestelde reacties te horen. Velen hadden al een eerste ontwerp van een plan verwacht. “De fragen dy’t wy jûn krigen ha wy fjouwer jier lyn ek al ris hân.” De gemeente Opsterland verwacht na de zomervakantie in het dorp terug te komen met een eerste opzet van een plan waarin de wensen van het dorp zijn vertaald.

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31