Gert voor zijn camper op De Kalkovens in Gorredijk.
Gert voor zijn camper op De Kalkovens in Gorredijk. Foto: Julia van der Werf

‘Met de camper op pad moet wel echt je ding zijn’

Nieuws

GORREDIJK Het vaarseizoen moet nog beginnen, de camperliefhebbers zijn alweer onderweg. Zoals Gert en Geertsje uit Putten die afgelopen weekend op camperplaats De Kalkovens stonden. Ze waren niet voor het eerst in Gorredijk. “Het is de vierde keer, dat zegt wel iets. En we komen vast en zeker weer terug.”

Als het kan, gaan ze er tussenuit met de camper. Even weg van huis. Regelmatig komen ze naar Friesland. Gert en Geertsje maken veel fietstochten. Zo verkennen ze de buurt. “Op een gewone fiets. We fietsen dan een dagje naar Drachten of we gaan richting Heerenveen. De omgeving hier is prachtig. Vooral in deze tijd van het jaar met de kleurrijke natuur.” Volgens Geertsje is Gorredijk een knus dorp. 

Vorige zomer stonden ze ook op De Kalkovens. “Dan varen al die bootjes langs. Dat is heel erg gezellig. Maar het moet wel echt je ding zijn om met een camper op pad te gaan.” Dit keer verblijven ze drie dagen op de camperplaats. Maar het voelt alsof ze een week op vakantie zijn. Ze vinden Friezen ontzettend vriendelijk. “Iedereen die je op straat tegenkomt groet. Dat is hartstikke leuk. Dat is elders wel anders.” 

Gert en Geertsje hebben jarenlang ervaring met de camper. Met z’n tweeën zijn ze al op veel plekken geweest. Vroeger gingen de kinderen mee, naar Disneyland Parijs of op wintersport naar Oostenrijk. “We stonden een keer op een plek waar je vanaf de piste zo naar onze camper kon skiën.” Nadat de jongste achttien werd, gingen de kinderen niet meer mee. Ze hebben nog geprobeerd om met anderen te reizen. Maar dat lukte niet. “Er zijn een hoop kampeerders die blijven op hun zichzelf. Of je moet bij de club horen. Jaren geleden waren wij lid van de Peugeotclub. Die mensen gaan een weekend weg met z’n allen. We kwamen er al snel achter dat zoiets niet voor ons is.” 

Leuke plekken zoeken ze later nog een keer op. De laatste jaren blijven ze wel iets meer in de omgeving, ze gaan niet zo ver meer weg. Afgelopen winter maakten ze een uitzondering door een week te skiën in Oostenrijk. Geertsje had het twintig jaar niet meer gedaan. “We gingen gelijk met de lift naar boven. Toen dacht ik: kan ik dit nog wel? Maar het ging goed.”

Met de camper op pad gaan betekent volgens Gert en Geertsje ook regelmatig verrast worden door muggen. “Overdag heb je er niet zo’n last van. Maar ‘s avonds vliegen ze snel naar binnen. Een keer snapten we maar niet hoe die beesten binnen kwamen. Bleek dat we hor niet goed hadden afgesloten. Zo blijf je bezig.” Een tip om overlast te vermijden is om bezoekers erop te attenderen om het chemisch toilet op de juiste plek te legen. Bij de brug kun je het chemisch afval kwijt, maar dat staat niet op de camperplaats zelf aangegeven. 

“Na een paar dagen moet je de inhoud van het toilet lozen, dan is het wel handig om te weten waar je dat kunt doen. Momenteel zijn er niet veel mensen, dus dan weten ze het niet.” Wel staat aangegeven dat je met vragen de beheerder kunt bellen, maar dat gebeurt niet altijd. Gert: “We hebben weleens gezien dat mensen wegreden en hun vuilwatertank openzetten. Dan bederven ze het vaak voor anderen.”

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 13 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54