Doetie Bruinsma, Bernadet Nieuwland, Grytsje Nijhof en Ilse Koetsier
Doetie Bruinsma, Bernadet Nieuwland, Grytsje Nijhof en Ilse Koetsier Sietse de Boer

Bernadet in het zonnetje gezet door haar medewerkers

Nieuws

TERWISPEL Tevreden werknemers, gelukkige ouders en blije kinderen. Met onvoorwaardelijke inzet zorgt ze dat kinderen zich thuis voelen, maakt voor haar werknemers alles bespreekbaar en biedt ouders een veilige plek voor hun kinderen. Dat is Bernadet Nieuwland ten voeten uit, vinden haar werkneemsters.

Die dikke pluim verdient Bernadet, vinden Doetie Bruinsma, Ilse Koetsier en Grytsje Nijhof. Ze voelen zich echt geen werknemer bij Bernadet’s Kinderopvang. Ilse: “Ze bespreekt alles met ons en betrekt ons overal bij. Ze zegt dan: We doen het samen, het is ook jullie plek.” Bernadet’s Kinderopvang ontstond in 2019 vanuit haar gastouderopvang, ze verbouwde thuis de schuur tot bso-locatie De Skuorre.

Doetie was vanaf het begin betrokken. Daarnaast was Bernadet eerst jaren actief als vrijwilliger en later als peuterleidster bij peuteropvang It Krielhûske in Terwispel. De drie vertellen dat Bernadet eind vorig jaar het aanbod kreeg om de peuteropvang per januari 2022 over te nemen. Na een aantal slapeloze nachten en vele gesprekken heeft ze de knoop doorgehakt, in belang van de kinderen. 

Samen met Grytsje zijn ze de leidsters van de peuteropvang, daarbij ondersteund door Corina en Ilse als vaste vrijwilligsters. Door toenemende vraag van ouders voor opvang in Terwispel, werd Bernadet gevraagd om een tweede bso-locatie op te starten. Doetie: “Se frege har ôf oft der wol genôch bern foar in twadde bso yn it doarp wienen, mar se hat de stap wol setten.” Na de zomervakantie startte de nieuwe opvangplek in het dorpshuis met Ilse als vaste gezicht van de groep. Doetie springt bij in bso Us Doarpshûs als dit nodig is.

Niet is voorgekauwd

Oprecht, geïnteresseerd, betrokken, eerlijk en ‘what you see is what you get’. Het is maar een kleine opsomming van de werkneemsters over de kwaliteiten van Bernadet. Grytsje: “De bern yn harren ûntwikkeling folgje stiet by har foarop. Net pushe of lûke mar kânsen kreëarje.” Inspelen op de belangstelling van kinderen, geen voorgekauwde lesjes zoals instanties verwachten. “Hiel normaal fine wy, mar soms net wat tsjint- wurdich fan berne-opfang ferwachte wurdt.”

Bernadet houdt veel ballen in de lucht en daar hebben haar werkneemsters grote bewondering voor. Ze doet alle administratie zelf en maakt de roosters voor leidsters en kinderen. Ook is er vanwege de regelgeving veel papierwerk. Doetie: “Grutte opfangoanbieders ha dêr minsken foar op kantoar sitten. Bernadet docht neist har deistige opfang fan de bern de opleine behearstaken.” Grytsje: “By Bernadet stiet in waarme opfang yn húslike sfear foarop. Dat bern harren fanút in feilige omjouwing ûntwikkelje kinne.” 

Overal worden Grytsje, Ilse en Doetie bij betrokken en zij krijgen veel vrijheid. De kinderen komen met plezier, willen vaak niet eens mee naar huis als ze worden opgehaald, merkt Ilse. Doetie: “En dat docht se allegear yn it belang fan de bern en foar it doarp en dat fine wy seker ‘een pluim’ wurdich.”

Dit artikel verscheen in de Sa! in een serie redactionele pagina’s in het kader van de Dag van de Ondernemer.

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31