Carolien Beenhakker wil met het Bontebos laten zien wat de natuur te bieden heeft.
Carolien Beenhakker wil met het Bontebos laten zien wat de natuur te bieden heeft. Foto: Sietse de Boer

Het Bontebos aanwezig op Foodfestival Bontebok

Nieuws

BONTEBOK Zeven jaar geleden kocht ze de voormalige biodynamische kwekerij State Us Nocht. Sindsdien tovert Carolien Beenhakker het verwaarloosde paradijsje om in het kleine voedselbos Bontebos. Komend weekend op het Foodfestival in Bontebok geeft ze alvast een workshop jam maken.

Een bescheiden bordje op de voormalige toegangsweg wijst de weg: ‘Hier wordt gewerkt aan Bontebos, voedselbos en kookstudio’. Midden in de natuur genieten en leren van wat diezelfde natuur te bieden heeft, dat is het doel. “Ik hoop na de zomer te kunnen beginnen met eendaagse kookcursussen.” 

Kookstudio

Het slingerend, nieuw aangelegde toegangspad voert langs bessenstruiken naar de kookstudio-in-aanbouw. Daar waar een oude plantenkas stond, zijn jonge boompjes en struiken aangeplant. Het veldje is omzoomd door hazelnoot-, pruimen- en perenboom. Van de magnolia kun je de bloemen eten. Fruitsoorten van oude rassen als Groninger kroon, gekke rassen als kweepeer, laag- en hoogstambomen. Daartussen de fazantenbesstruik (bijnaam ‘grootmoeders oorbel’ en smaakt naar zwarte bes met cacao), augurk- en limonadestruik. “Wat ik er in de keuken mee ga doen, dat zie ik later wel.”

Bontebos is volgens Carolien een groot avontuur. Ze is kok van beroep en leerde het complexe systeem van voedselbossen vijf jaar geleden tijdens een cursus bij voedselbosbouwer Wouter van Eck. “Een voedselbos aanleggen is heel omvangrijk. Her en der win ik advies in en krijg ik inspiratie. Ook de film ‘The biggest little farm’ inspireerde, heel boeiend hoe ze door goed te luisteren en kijken naar de natuur problemen zoals plagen oplossen.” Een bosecoloog adviseert over de jonge aanplant.

Het voedselbos staat al vol met look-zonder-look en zevenblad, beide heerlijk om pesto van te maken. En varens waarvan de jonge spruitjes in de salade kunnen. Een grote pruimenboom, oude appelboom en een amandelboom, het zijn een paar erfstukken van de vorige eigenaar. “Allemaal rijkdommen. Die amandelboom doet het nog gewoon, er zitten al amandelen aan. En hier nog een boompje, ik denk een abrikoos of perzik, dat is nog even afwachten.”

Overnachtingen

Vlak bij de amandelboom achter het huisje blikkert een metalen circuswagen in de zon. “Dat wordt de beheerdersplek. Verderop maak ik nog tien overnachtingsplekken die we in het kampeerseizoen mogen gebruiken.” Vier jaar lang was Carolien bezig vergunning te krijgen voor al deze activiteiten. “Het doel van het voedselbos is om een groot deel van de producten voor de workshops te leveren. Ook wil ik mensen graag inspireren, dat ze zien dat een voedselbos producten oplevert waarvan je niet wist dat je ze kon eten.” 

Diversiteit

Donaties in de vorm van fruitbomen en struiken zijn welkom. “Ik heb al een actieve buurvrouw waar ik framboos, bes en daslook van kreeg. Er staan nu al veel appel- en perenbomen, die zijn er nu genoeg. Ik wil graag diversiteit, want dat past bij een voedselbos.” Op termijn wil Carolien haar boterham verdienen met voedselbos, kookworkshops en ademsessies. Tot die tijd werkt ze incidenteel als kok voor onder andere retraite- weken en natuurreizen naar bijvoorbeeld IJsland. 

bontebos.nl

Meer SA!

Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 30 minuten geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Ons eigen fotomodelletje Column 3 uur geleden
Afbeelding
Jubbega houdt vast aan beleid: einde seizoen Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Kijk live: Lintjesregen in Opsterland Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Opsterlandse pick-up gaat naar Oekraïne Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: de framedrums van Saffraan Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: zwembad De Delte opent zaterdag Nieuws 8 uur geleden