Alle vijf geslaagd voor Engels, midden achter docent Anouk Lennaerts.
Alle vijf geslaagd voor Engels, midden achter docent Anouk Lennaerts. Foto: Sietse de Boer

Al in de derde klas geslaagd voor Engels

Nieuws

GORREDIJK Vijf leerlingen van de Burgemeester Harmsma School in Gorredijk zijn zo goed in Engels, dat ze al in de derde klas examen voor dit vak mochten doen. Met succes: ze zijn alle vijf geslaagd. “Nu hoeven we daar in de vierde klas geen aandacht meer aan te besteden.”  

Dit vroegtijdige examen past helemaal in de filosofie van de Burgemeester Harmsma School. De vmbo-school in Gorredijk streeft er al veel langer naar dat leerlingen op sommige vakken eerder examen kunnen doen. Of dat ze, wanneer ze goed zijn in een vak, examen op een hoger niveau kunnen doen. 

Docent Anouk Lennaerts is trots op haar leerlingen. “Om dit te kunnen presteren, moesten de leerlingen heel zelfstandig werken. Terwijl ik met de instructie aan de andere leerlingen in de klas bezig ben, moeten zij zelfstandig aan de slag met hun eigen opdrachten. Het was aan mij om hen een stukje extra uitdaging aan te bieden. Dat hebben ze goed opgepakt. Het past ook bij onze filosofie om de eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen.”  

Eigenlijk wilde de BHS al eerder ertoe overgaan om leerlingen in sommige vakken eerder examen te laten doen, maar dat lukte om verschillende redenen niet. “Het is mooi dat wij de eerste groep zijn”, zegt Johannes Veldeman, een van de vijf leerlingen die al voor het Engels zijn geslaagd. “Ik was verrast toen de vraag kwam of ik dit wilde.” Voor de leerlingen zelf heeft het afleggen van een examen in de derde klas ook andere voordelen. Ze vinden het alle vijf mooi dat ze nu al ervaring hebben opgedaan met de gang van zaken rond examens. 

Anouk Lennaerts: “Dat is natuurlijk altijd spannend. Nu hebben ze het allemaal al een keer meegemaakt.” Bovendien hoeven deze leerlingen in de vierde klas nu niet meer om te kijken naar het Engels. “Daar ben ik helemaal blij mee”, vertelt Kayleigh de Wit. “Ik ben bijvoorbeeld niet zo goed in wiskunde, daar kan ik nu volgend jaar extra aandacht aan besteden. Daarmee wordt de kans groter dat ik slaag.” Kayleigh benadrukt dat het wel super is dat ze ook daadwerkelijk alle vijf geslaagd zijn. 

Ondanks het feit dat ze eigen opdrachten kregen, bleef er vaak ook nog wel wat tijd over. “Die extra opdrachten waren ook niet altijd moeilijk. Zo konden we mooi andere leerlingen uit de klas helpen die het Engels wel moeilijk vinden”, vertelt Chimène Bergsma. Maar hoe kan het nu dat deze leerlingen zo goed in Engels zijn? Maira Lynn Post vertelt dat ze veel films op Netflix kijkt. “Maar dan schakel ik de ondertiteling uit. Dan leer je heel snel Engels.” 

Johannes luistert veel naar Engelse muziek. Voor Yeske Haasnoot ligt het nog een beetje anders. “Ik lees veel Engelse boeken. Die vind ik vaak leuker dan de Nederlandse boeken.” Maar volgens Kayleigh hebben ze waarschijnlijk ook gewoon alle vijf een talenknobbel.

Meer SA!

Afbeelding
Libbe Jonkman denkt anders dan anderen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Volgende week start het bosonderhoud in Olterterp Algemeen gisteren
Afbeelding
Vakantietip: Uitgesteld Geluk in De Hartstún Algemeen 9 aug, 10:00
Afbeelding
Expositie IIsbaan yn ‘e maaitiid Algemeen 9 aug, 09:16
Afbeelding
Zomertoernooi Mahjongclub Gorredijk Algemeen 8 aug, 18:00
Afbeelding
Een en al energie in It Damshûs Algemeen 8 aug, 10:30
Afbeelding
Weekendtip: slotakkoord Droom Duo’s Algemeen 6 aug, 10:57
Afbeelding
Debuut voor kaatsers bij Freule Algemeen 5 aug, 10:11