Afbeelding

Zwembad viert 25-jarige verbouw

Nieuws

Het zwembad is echter ouder dan een kwart eeuw. In De Wispel wordt al meer dan honderd jaar gezwommen. In de beginjaren was het zwembad min of meer een plas, die door de gelijknamige vaart van water werd voorzien. In 1930 maakten de Tynsters er een echt zwembad van, compleet met houten badhokjes en duikplanken. Het water kwam nog altijd uit de vaart De Wispel. Het stroomde via het derde bad binnen en vanuit het eerste bad ging het water naar het Mûdjip. Zo had het zwembad steeds vers water. In 1962 volgde een grondige opknapbeurt, op initiatief van de dorpsbewoners, met financiële steun van de gemeente. Er kwam een betonnen rand om de plas en het zwembad kreeg officieel de naam Natuurbad De Wispel. Tien jaar later volgde een totale metamorfose. Een nieuwe kleedaccommodatie verving de oude badhokjes en het zandbed van het diepste bad werd vervangen door een betonnen bak. Ook kwamen er douches met warm water.

Het was in 1991, vorige week 25 jaar geleden, een spectaculaire opening van het vernieuwde zwembad in Tijnje. Toenmalig burgemeester Joost van Bodegom maakte vanaf de duikplank een salto achterover. Vrijwilligers en zwemmers vierden het jubileum met een gezellige middag.

“Mar de tiid fan earder hie ek wol wat”, aldus de nu 75-jarige Tetsje Bosma, die al meer dan vijftig jaar bij het zwembad betrokken is, in de zomermaanden met een groep vrouwen. “Wy binne moarns altyd wol mei in stik as fyftjin froulju om baantsjes te lûken. Earder moasten wy it dwaan mei ien wetterpunt mei kâld wetter, mar wy koenen ús yn it sintsje omklaaie. We wiene miskien wat hurder, mar binne der nea siik fan west.”

Vrijwilligers
“Foar it swimbad, mar ek foar it doarp is dit in belangrike dei”, vertelt stichtingsvoorzitter Marjanne de Goede. “It swimbad is fan it doarp.” Het bad wordt bijna geheel gerund door vrijwilligers. Alleen de officiële badmeesters die onder andere de zwemlessen verzorgen zijn betaalde krachten. “We ha dit jier tritich lessers, dêr binne we hiel wiis mei. Ik bin der ek fan oertsjûge dat bern dy’t yn it donkere wetter fan De Wispel it swimmen leare oeral swimme kinne. By les yn gloarwetter set ik wolris myn fraachtekens.”

De voorzitster is positief over de toekomst van het  bad. “We ha in aktyf bestjoer, wol tweintich frijwilligers dy’t tasichthâlder binne en ek noch 65 minsken dy’t byspringe wolle by de kassa en by de ferkeap fan kofje en iis.” De inzet van vrijwilligers is essentieel om een bad als De Wispel te kunnen laten bestaan. Het natuurbad ontvangt daarnaast nog een jaarlijkse subsidie van de gemeente. “Ek dêr kinne we net sûnder”, aldus De Goede. “We hoopje dat we sa noch jierren trochgean kinne.” Het zwembad heeft nog wel een aantal wensen. Bijvoorbeeld een voorverwarmingsinstallatie, zoals het zwembad van Jubbega ook heeft. Het water van De Wispel komt tegenwoordig van drieduizend meter diepte naar boven en is erg koud. Door het in een bak voor te laten verwarmen kan het bad sneller de gewenste temperatuur halen.

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 8 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51