Afbeelding
Jelte-en-Joas3

Sa! te gast in … Frieschepalen (2)

Nieuws
Niet overal waar Sa! opdaagt, verschijnt de zon als bij toverslag. Op deze vrijdagmiddag in Frieschepalen blijft de lucht donker en staat er een harde wind. De Sa!-banner, strategisch klemgezet tegen de betonnen zitelementen van het vernieuwde dorpsplein, blijft ternauwernood overeind. Verder geen teken van leven, het terras van misschien wel de mooiste kroeg van Opsterland is uitgestorven.

Bargeblokje

Ze zijn net even het Bargeblokje om geweest. Vrolijk snuffelt Max aan broekspijpen en terrasstoelen. De tweejarige labradoodle heeft zijn wandeling erop zitten met Anouk Terpstra (12) en haar moeder Annet List. Maar wat is dan het Bargeblokje? Annet: “Ik ha gjin idee wêr’t dy namme weikomt. It is in kuier fan sa’n 3,5 kilometer oer de boskdobbe en lâns de stille kant fan de feart.” Zolang zij zich herinnert - ze is geboren en getogen in Frieschepalen - wordt dat het Bargeboskje genoemd. Haar wieg stond in de oude melkfabriek aan de Kromhoek. Nee, ze heeft niet meer meegemaakt dat de weg een vaart was. “Wol sûnde dat dy tichtgoaid is, der wie hjir ek in hiel moai brechje. Fan my meie se de feart wol wer iepengrave.” Anouk heeft voor de vakantie afscheid genomen van basisschool De Skâns, straks gaat ze naar het Drachtster Lyceum. Frieschepalen heeft nog twee basisscholen, een openbare en christelijke. Annet: “Ik fyn dat dy samengean moatte. We sitte yn in krimpregio en je moatte tinke oan de takomst fan it doarp.” Want neem nou buurdorp Siegerswoude: “Dêr is it mislearre mei gefolch dat beide skoallen no ticht binne.” Jammer dat er maar zo weinig dorpelingen opkomen voor het samenvoegen van de scholen, vindt ze. “Want safolle ferskil is der dochs net? Bern bin allegear gelyk.”

Rijbewijs

Hij is net klaar met z’n werk. Marcel Buma (17) doet snel even een boodschapje. Met klompen aan op de fiets scheert hij over het Aaltje Poolplein, de shared-spaceruimte. Hij doet de opleiding middenkader engineering aan de Friese Poort en is vakantiewerker bij een specialistisch schoonmaakbedrijf. “Ik wurkje safolle mooglik, want ik sparje foar myn rydbewiis.” Niet zoveel winkels in het dorp toch? “Der bin hjir hielendal gjin winkels. Dêr sit iederien oer te janken.” Wel veel verkeer op de kruising. “Dat fyn ik wol leuk. We sitte hjir flak by de sneldyk, dan komt der in soad del.” Marcel woont naast het café, zijn hele leven al. Hij heeft het best naar zijn zin in het dorp. “Mar der komme no wol allegear oaren wenjen dy’t ik net ken.” Is hij een regelmatige bezoeker van het buurcafé? “Nee, myn leeftiidgenoaten komme dêr hast noait, dus ik ek net.” Zijn vrije tijd besteedt hij voornamelijk aan sleutelen aan brommers en crossmotoren, een gezamenlijke hobby met zijn vader en broertje. En als hij moest kiezen tussen het sleutelen en zijn vriendin? “Dan kies ik myn freondin. Mar sy fynt it wol leuk dat ik sleutelje, se hat sels krekt har scooterrydbewiis helle.” Nou, verder valt er niet veel te vertellen, meent Marcel. Vanavond op stap? “Nee, ik gean betiid op bêd, ik bin bekôf.”

Visstek

Joas de Jong (14) en Jelte Buma (15) hebben al gehoord dat Sa! in hun dorp zoekt naar verhalen. Jelte grinnikend: “Myn broer sei dat jim hjir sieten. Doe tochten wy, we moat mar even sjen.” Ze komen er gezellig bij zitten op de betonrand. Een verhaal hebben de mannen zeker en dat moet nu maar eens in de krant verteld worden, vinden ze. Jelte: “We fiskje wolris op in plakje by de slûs. Mar dêr bin trije boeren en in levensgenieter dy’t ús der altyd weistjoere, omdat wy de rêst fersteure.” En toch zijn ze hartstikke rustig, stellen de jongens verontwaardigd. Of het moet die ene keer zijn toen ze wel luid reageerden op een dikke vis aan de haak, denkt Joas. Ze doen het nu anders vertelt hij: “We gean no mei in boatsje, dan kin se ús neat meitsje.” Vanuit het bootje klimmen ze ook weleens op de oever. “We stean dan bûten it stikeltrie oan de sydkant fan it lân, mar wurde dan noch fuortstjoerd.” En dat is vreemd, vindt Jelte, want ze hebben het gecheckt bij het Waterschap. “Dy ha sein dat der neat oan de hân is as wy bûten it stikeltrie stean, want dy grûn is fan harren.” Zo, dat is gezegd, waarvan akte. Jelte pakt zijn stuntfietsje en laat nog even zien dat het lekker stunten is vanaf de betonrand.

Volgende week

Voor de zesde aflevering van Sa! te gast zijn twee Sa!-redacteuren en fotograaf op vrijdag 25 augustus vanaf 15.00 uur te gast in Nieuwehorne. Klaar om uw verhalen op te tekenen. U vindt Sa! dan bij de ingang van de COOP aan de Schoterlandseweg.
 

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 17 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen gisteren
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51