Speelgoed De Twirre.
Speelgoed De Twirre. Speelgoed De Twirre.

De gulle gevers van De Twirre

Nieuws
Een spontane actie afgelopen week bij obs De Twirre in Ureterp. Het begon met twee dozen ongebruikt speelgoed op de zolder van de familie Jansma. Dan kun je die daar laten staan, maar je kunt er ook iets goeds mee doen bedacht moeder Mirjam Jansma.
“De decembermaand komt er aan. Niet iedereen is bevoorrecht met rijke ouders.” Dus zijn er ook kinderen die voor Sinterklaas of Kerst geen pakjes krijgen. Mirjam besloot in actie te komen. “Die dozen op zolder die stonden er maar. Je kunt het dan naar de kringloop brengen maar ook zelf er iets mee doen.” Ze vroeg op de basisschool van zoon Steven (groep 3) of het ook leuk zou zijn om een speelgoedactie te starten. Het idee werd omarmd en toen ging het snel.
Maandag werden de kinderen op de hoogte gebracht van de spontane actie. Met als resultaat op vrijdag een schoolpodium vol spullen. “Het speelgoed en de spellen gaan naar Stichting Anfean uit Harkema zegt schooldirecteur Paulien Elberts. “We hebben meerdere organisaties, zoals speelgoedbanken, gevraagd of ze speelgoed wilden. Maar die waren al voldoende voorzien. Stichting Anfean wilde het wél graag hebben.”
Groep 7 en 8 laadde de vele dozen, tassen en grote speelobjecten vrijdagmorgen op de pick-up truck van de Jansma’s. “Eerst de dozen jongens”, wijst Paulien. “Dit is zo mooi. Een van de kinderen heeft zelfs zijn lievelingsknuffel gegeven.” Een grote gele wipwap, speelkasteel, kinderfauteuil, cementwagen en tassen en dozen vol spellen, puzzels en knutselmateriaal gaan de laadbak in. Een gitaar, een monstertruck en dan: “Hé! Dat is mijn pet”, herkent een jongen zijn donatie.
Of deze speelgoedactie een goed plan is? “Ja”, klinkt het vierstemmig en volmondig. Hala (10), Björn (8), Wiebe (11) en Niels (10) staan de pers te woord. “Het is heel zielig. Iedereen verdient dat iemand een cadeautje krijgt voor Sinterklaas”, verklaart Wiebe. “En ook voor kerstmis”, vult Niels aan. Het is voor arme mensen zegt Hala. “Ik heb speelgoed, puzzels en raadspelletjes en zo gegeven.” Nee, ze vond het niet moeilijk om iets uit te kiezen wat ze kwijt wilde. “Maar ik heb ook kapotte dingen die ik nooit weggooi. Die vind ik leuk om te houden.”
Eigenlijk had Björn zijn voor zijn verjaardag gekregen piano wel weg willen geven. “Maar dat mag niet zomaar.” Wel gaat zijn racebaan naar arme kinderen. “Ik ben er wel blij mee dat die weggaat.” Wiebe moest op het laatste moment, donderdagavond, nog iets uitzoeken om te doneren. “Ik vergat het steeds thuis te zeggen.” Hoe zou het zijn als je zo arm bent dat je geen pakjes kunt krijgen voor Sinterklaas? “Ik denk dat het een beetje een kwetsend onderwerp is”, denkt hij. “Maar als je vroeger arm bent geweest, dan kun je wel als je 16 of 17 jaar bent uit huis gaan en zelf geld verdienen.”
De vier weten best wel dat je met deze speelgoedactie niet alle kinderen kunt helpen. Wiebe: “We hebben nu wel veel ingezameld maar er zijn veel meer mensen arm. In Nederland wonen wel zeventienmiljoen mensen dus….”
 

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 13 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51