Zaaien.
Zaaien. Zaaien. Antoon de Wit.

Zaaien voor een bloemrijk 2019

Nieuws
Pinksterbloem, madelief, boterbloem, weegbree en klaver krijgen de ruimte in en rond Oude- en Nieuwehorne. Mooi om naar te kijken en aantrekkelijk voor insecten en vogels is het idee. Zes kilozakken bloemzaad, per zak goed voor duizend vierkante meter, worden de komende weken uitgezaaid langs de akker- en weideranden. De Vogel- en Natuurbeschermingwacht van de dorpen maakte zaterdag bij Maatschap Mulder een begin.
Zes agrariërs doen mee aan het project dat mogelijk is door subsidie van het Omgevingsfonds van Vermilion. Het zijn boeren die al langer subsidie krijgen voor natuurbeheer van hun akkerranden. Boer Jelle Jongsma: “Fiif meter lâns de râne fan it lân bemeste we net en we meie net foar 15 juny meane.” En dat zijn ideale omstandigheden voor bloemzaad bedacht de plaatselijke natuurvereniging. Met het bloemenmengsel ‘Nectar onder het maaimes’ willen ze inheemse soorten terugbrengen in het landschap. “We siedzje gjin eksotysk spul”, verzekert voorzitter Kees Kuiper. “Mar de natoer wol wol it leafst wat blomryk gers.”
“Mooi gaat dit, het is net een automaat.” Met een simpele handbeweging bedient Antoon de Wit, penningmeester van de natuurvereniging, een antieke zaaiviool. Het zaad vermengd met zand waaiert uit over het gras. Duur spul trouwens dat zaad. Een zakje kost zomaar 100 tot 150 euro. Hoe de boeren het zaad gaan zaaien, mogen ze zelf weten. Terwijl ze kijken naar de ouderwetse zaaiviool komen de ideeën al: met de hand vanuit de trekker strooien, lopend uit een emmer of misschien is het wel iets voor de jeugdclub van de natuurvereniging.

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 22 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33