Echtpaar Havinga.
Echtpaar Havinga. Echtpaar Havinga.

Remmelt en Saakje zijn 60 jaar getrouwd

Nieuws
Onder een hoge toren aan de Drachtstervaart raakte het aan. Remmelt Havinga (84) en Saakje Klaver (83) stonden te kijken hoe acrobaten de toren beklommen. “En doe mocht ik har thúsbringe. It is nea wer út west.”
Remmelt en Saakje waren de eerste bewoners in het nagelnieuwe huizenblok aan de Ikewei in Ureterp. Dat was in 1960. “De kij rûnen hjir noch foaroer”, herinnert Saakje zich. “En we koenen oan De Feart ta sjen”, vult haar man aan. Aan diezelfde Feart bij Ureterp betrokken ze na hun trouwen de helft van een woning met winkel van manufacturenzaak Looijenga. “Myn frou paste op de winkel as de man sels op paad wie mei syn kofferke.” Na anderhalf jaar wilden ze ‘op zichzelf’ wonen en schreven in op de nieuwe huurwoningen in Ureterp. Remmelt haalt het huurcontract uit die tijd tevoorschijn. Huursom fl. 10,20. “Dat wie per wike. En alle moannen waard it jild by ús ophelle.”
Remmelt werd geboren in Siegerswoude, zoon van een boerenarbeider. Hij ging in Drachten naar de ambachtsschool en ging daarna aan de slag als timmerman. Zijn eerste baas was aannemer Offringa in Waskemeer. “Ik gie doe seis dagen yn de wike op ‘e fyts fan Sigerswâld nei Easterwâlde.” Hij werkte vervolgens bij meerdere bedrijven. Tot hij op 48-jarige leeftijd afgekeurd werd vanwege hartproblemen. Hij sloot zich aan bij de recreatiesportgroep in Drachten, een nieuw initiatief van de Hartstichting. “En dêr gean ik noch alle wiken hinne.”
In 1942 werden Remmelt en zijn broer ondergebracht bij pake en beppe in Glanerbrug, Overijssel. “Us mem hie tbc, de hiele húshâlding waard útelkoar helle. Myn suske en broer waarden earne oars ûnderbrocht. Mem ferstoar yn 1944. Doe bin ik mei myn broer noch trije moanne yn Denemarken west om oan te sterkjen.” In die tijd was Ureterp een broeihaard van tbc, vertelt Remmelt. “Paula de Jong is dwaande mei in boek hjiroer. Se hat ek by my west om ús ferhaal op te tekenjen.”
Saakje is geboren in Aldtsjerk. Het gezin, met vader als boerenarbeider, verhuisde vaak. Na haar lagereschooltijd was ze vier jaar lang in dienst bij een boer aan It Súd bij Drachten. Na drie jaar verkering trouwde ze met Remmelt. Toen ze nog aan De Feart woonden, werd hun eerste kindje geboren. “Yn it katolike sikehûs fan Drachten, want it wie fierstente gau. De poppe wie mar trije pûn. De nontsjes fan it sikehûs seinen: mar goed oankrûpe. Ach, sokke leave nontsjes wienen dat.” De andere twee kinderen werden geboren in het huis aan de Ikewei waar het echtpaar nog steeds woont. Er zijn zeven kleinkinderen en tien achterkleinkinderen.
Remmelt zat jaren in de kerkenraad van de PKN en was bejaardenouderling. Samen doen ze het huishouden en als het kan, gaan ze eropuit met de fiets of auto. In de achtertuin kwinkeleren parkieten in een door Remmelt gebouwd prieeltje. “Foar de hobby meitsje ik ek lúkse fûgelhúskes.” Iets verder naar achteren ligt nog een hobby: een goed gevulde groentetuin.

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws gisteren
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33