Rommelmarkt Wijnjewoude.
Rommelmarkt Wijnjewoude. Rommelmarkt Wijnjewoude.

Koude start voor rommelmarkt Wijnjewoude

Nieuws
“Dêr giet de winst”, grinnikt Wieger Visser uit Drachten. Net heeft hij een gietijzeren groene koffiemolen voor een habbekrats verkocht. Nu int Griet van Veen het stageld: 4 euro voor een plekje op het door bomen omzoomde evenemententerrein van Wijnjewoude.
De kop is eraf, het rommelmarktseizoen is los. Iedere eerste woensdag van de maand, van april tot en met oktober, kan Jan en alleman spulletjes verkopen tijdens de door de VVV georganiseerde rommelmarkt. De markt heeft een lange traditie van minstens 42 jaar. “Want sa lang at ik hjir wenje, wurdt de merke hjir foar de doar holden”, zegt Geesje de Haan, wijzend op haar huis aan de rand van het terrein. Ze zit sinds twee jaar in het bestuur van de VVV en leert de rommelmarktkneepjes van Griet van Veen, die volgend jaar 25 jaar actief is als marktmeester. Meestal trekt de markt zo’n 30 tot 45 kooplui, deze eerste keer zijn het er vanwege de kou krap 20.
Tot een aantal jaren geleden organiseerde VVV Wijnjewoude het ringrijden als een van de toeristische activiteiten. “De belangstelling rûn bot werom, foaral mei de krisis. En mei al dy strange regels fan no is it ek net mear te dwaan”, legt Griet uit. Tegenwoordig organiseren ze nog drie activiteiten: de bekende rommelmarkt, de winterwandeltocht en de fietsvierdaagse. “En we hâlde yn plak fan de ringriderij elk jier in gesellige jûn foar it doarp.” Wat er aan geld overblijft, gaat naar leuke dingen voor het dorp, zoals het bankje bij It Wâldhûs en de vlaggenmast bij het sportterrein.
Vanwege de kou pakken de eerste kooplui al voor drieën hun spullen weer in. “Oare maand is it grif better”, denkt marktkoopman Hidde Meijerhof uit Donkerbroek. Toch heeft hij niks te mopperen, er zijn best wel spulletjes verkocht. En net als hij een doos de auto in wil dragen, komt er nog een liefhebber. Verkocht! Voor één euro wisselt de doos gevuld met spijkerbroeken en een mini-stofzuiger van eigenaar.
Een partij Indonesisch zilver en de uit hetzelfde land afkomstige schoolplaten uit 1910 zijn de publiekstrekkers bij Eppie Vissia uit Oosterwolde. Al jaren is Wijnjewoude voor hem vaste prik. Hij is huizenuitruimer en koopt spullen op sinds hij met pensioen is. Daarvoor zat hij op de grote vaart. Het duurste item van zijn kraam? “Dat is dizze”; hij vist een fragiele ketting uit een schaal. Rode granaatjes met een gouden sluiting, die kost 125 euro. “Mijn vriendinnetje wil ook zo’n doosje”, roept Djoeke (10). Ze rommelt in de bak met allerhande doosjes waaruit ze net een leuke voor zichzelf heeft gescoord. Eppie heeft de doosjes als partij op de kop getikt, oud en nieuw, voor ringen, armbanden en horloges.
Djoeke is ook vaste verkoper op de rommelmarkt in haar eigen dorp. Op een kleed stalt ze haar overtollige spullen uit. “Allegear fan mysels. We ha al wat Legoplaten ferkocht, wat truien en shirtsjes en in pear boekjes.” Het is gezellig zo samen met haar vriendin, vindt ze. “En we meie hjir gratis stean.”

Meer SA!

Afbeelding
Nieuw contactpunt Elkien in Gorredijk Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Volgende stap ontwikkeling locatie De Trime Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
De mooiste kleurplaten beloond Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Rebecca zingt met Elly Cultuur 2 uur geleden
Paulus de Jong en Thies Nicolai.
Paulus de Jong nieuwe dirigent 'Spikers' Cultuur 6 uur geleden
Routinier Bart Jonkers van Blue Boys.
Sa! Sport: Bart Jonkers (Blue Boys) kondigt afscheid aan Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Subsidie voor plan Kolderveen Nieuws 19 uur geleden
Lukster Heawei
Doorfietsroute vertraagd Nieuws 20 uur geleden