Afbeelding
zwembad-Jubbega

Zwembaden wel en niet open

Nieuws
Het zwembad in Gorredijk blijft dit seizoen dicht. In Bakkeveen en Jubbega dreigt het die kant ook op te gaan. De kleinere baden in Tijnje, Hemrik en Nij Beets gaan beperkt open. De gemeente Opsterland wil pas na afloop van het zomerseizoen praten over eventuele financiële steun.
Het bestuur van zwembad De Delte in Gorredijk was er vorige week al uit: het blad blijft dit jaar dicht. Het bestuur vindt de risico’s te groot. Voorzitter Twan van Duyven: “Het is een teleurstelling, maar we hebben er alles aan gedaan. Er is een minimale omzet van circa 65.000 euro nodig. Dat zit er dit seizoen niet in.” De coronacrisis zorgt voor een kort seizoen, met lagere inkomsten en hogere kosten. Het bestuur van De Delte klopte tevergeefs bij de gemeente Opsterland aan voor financiële steun. “Eigenlijk vinden we dat we open moeten. Er was ook steun uit het dorp, maar zonder de gemeente gaat het niet lukken. Wij brengen de toekomst van het bad niet in gevaar door nu koste wat het kost open te gaan.”
Zwembad Dúndelle in Bakkeveen beslist waarschijnlijk in de loop van deze week over het seizoen. Maria de Groot van de nieuwe eigenaar Optisport hoopt nog steeds op steun van de gemeente Opsterland. “Dit is ons eerste seizoen in Bakkeveen, een dramatische start. We zijn continu bezig om het toch voor elkaar te krijgen.”
Wethouder Anko Postma is terughoudend over financiële steun, zo bleek maandagavond in antwoord op raadsvragen van Opsterlands Belang. “De zwembadbesturen zijn zelf verantwoordelijk. We geven niet op voorhand een blanco cheque. Aan het einde van het seizoen willen we in gesprek, dan kennen we ook de impact van alles. Ik probeer alle baden nog open te krijgen.”
De kleinere zwembaden hebben met andere kostenplaatjes te maken. In Tijnje ging het bad deze week al open, dankzij een ingenieus logistiek plan om alle groepen te spreiden en te kunnen controleren. Het zwembad in Hemrik gaat vanaf 20 juni open voor basisschoolleerlingen en vanaf 1 juli ook voor de oudere jeugd. De Blauwe Kamp in Nij Beets komt terug op haar eerdere besluit om dit seizoen dicht te blijven. Het bad is in juli en augustus wel open. Een flyeractie in eigen dorp leverde vijftig nieuwe vrijwilligers op, waardoor extra toezicht mogelijk is. De drie kleinere baden zijn alleen open voor abonnementhouders. Losse kaartjes worden niet verkocht. De besturen willen zo ook voorkomen dat ‘zwemtoeristen’ van buiten het dorp de schaarse beschikbare plekken innemen ten koste van de trouwe zwemmers uit eigen dorp.
Hoewel het zwembadbestuur in Jubbega pas dinsdagavond formeel vergadert, acht voorzitter Rob Broers de kans groot dat ook Jubbega dit seizoen overslaat. “It is mei dizze foarskriften net te dwaan. Alle ferantwurdlikheden wurde by it bestjoer lein en dy wolle wy net drage.” Financieel maakt Broers zich geen zorgen. “Wy ha goed kontakt mei de gemeente It Hearrenfean. Dy woene ús wol helpe. Mar wy doarre it net oan.”

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 14 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51