WIJNJEWOUDE 29-7-2021 Supermarkt.
WIJNJEWOUDE 29-7-2021 Supermarkt. WIJNJEWOUDE 29-7-2021 Supermarkt. Andrea en Joël.

Opbouw supermarkt Wijnjewoude in volle gang

Nieuws
Commissaris van de Koning Arno Brok belde zelf. Als uitbaters Joël Basta en zijn moeder Andrea  ermee konden instemmen dan komt de hoogste baas van Friesland eind september graag langs om het lint door te knippen bij de opening van de supermarkt in Wijnjewoude. “Daar hebben we meteen volmondig ja op gezegd.”
Leefbaarheid, mienskip, veerkracht - alle maatschappelijke plattelandsthema’s van de laatste jaren lijken van toepassing op de comeback van de supermarkt in Wijnjewoude na de brand van drie jaar geleden. Niet zo verwonderlijk dat de CvdK graag een duit in het zakje doet. De betrokkenheid van Brok staat niet op zich, ook de supermarktbranche volgt met belangstelling de verrichtingen van de familie Basta. Met hun frisse ondernemersideeën geven de nieuwkomers een geheel eigen invulling aan de dorpse supermarkt. Niet zuinig en behoudend, maar juist breed uitpakkend in de overtuiging dat de toekomstige klantenkring daarop zitten te wachten. De betrokkenheid van het dorp sterkt dat vertrouwen, aldus Joël Basta. “Wij gaan volwaardig meedoen met scherp geprijsde A-producten en huismerken. En met een groot versplein dat aansluit bij een gezonde levensstijl.”

Manjefiek

De supermarkt krijgt de naam Manjefiek, naar het drukbeklante restaurant dat de Basta’s zeven jaar geleden in Kollum startten. Met vader Adel in de keuken, moeder Andrea voor de gasten, en oudste zoon Joël voor alle besognes eromheen. “In Kollum doe ik de inkoop, het personeel en de administratie. Eigenlijk al vanaf mijn veertiende, de kriebel om te ondernemen zat er al vroeg in. Ik ben gewoon het liefst aan het werk.” Naar school gaan vond Joël zonde van de tijd, maar op aandringen van zijn ouders voltooide hij toch zijn studie rechten naast de restaurantbezigheden. “Joël is de ruggengraat van ons bedrijf, hij is degene met visie en ideeën”, zegt Andrea. “Met hem durven we het avontuur in Wijnjewoude ook aan. Ikzelf zal het gezicht en aanspreekpunt voor de klanten zijn, net als in Kollum.”

Gedroomde ondernemer

Een berichtje op Wâldnet zette Joël op het spoor van de supermarkt. Al ontbrak de ervaring, ideeën borrelden meteen op. “Met een buurtwinkel alleen red je het niet, besefte ik, daarvoor heeft het pand te veel vierkante meters. Maar de overvloedige ruimte biedt wel mogelijkheden om allerlei extra voorzieningen onder één dak samen te brengen.” De opzet die Joël voor zich zag sloot vrijwel een-op-een aan bij de wensen van het dorp, vertelt Marianne Hulsbergen van de werkgroep supermarkt. “Voor ons was de familie Basta van alle 43 kandidaten de gedroomde ondernemer.” De werkgroep koppelde de Basta’s vervolgens aan Wout van der Wal, adviseur bij de Stichting Bevordering Ondernemerschap en zelf oud-supermarkteigenaar.
Joël: “Wout heeft ons als raadsman door de opstartfase geloodst. Hij voorzag onze ideeën van commentaar en advies, maar liet ons de keuze. Dat heeft de plannen versterkt, zonder Wout hadden we het niet gered.” Zo begeleidde Van der Wal de zoektocht naar de meest geschikte inkoopcombinatie. Manjefiek sluit zich als franchisenemer aan bij Boon’s Markt, een supermarktgroep die zich onderscheidt in versaanbod voornamelijk gericht op vestigingen buiten de grote steden. “Van alle inkooporganisaties was er bij Boon’s Markt meteen een klik. Ze bieden de voordelen van constante bevoorrading, maar laten je de ruimte om vrij te ondernemen.”

Tabak, slijterij, horeca

Wat dat vrije ondernemen behelst, wordt binnen duidelijk. Het pand aan de Merkebuorren is inmiddels aan alle kanten geïsoleerd en opgedeeld in verschillende ruimtes. Door de bestaande entree kom je straks in de supermarkt zelf. De productschappen staan gegroepeerd om de groente, fruit, zuivel en bloemen van het versplein in het midden, gebaart Joël. “Hier aan de zijkant komt de bakkerij, waar we zelf de hele dag door brood en koek afbakken. We zijn in gesprek met bakker Van der Molen voor de aanlevering.” Andrea zal de enige kassa bemannen, daarnaast kunnen klanten zelf scannen. “We gaan met de tijd mee.”
Links van de supermarkttoegang komt een entree met dubbele deuren; de ene leidt naar de kioskruimte met tabakswaren, tijdschriften en loterijspelen, doorlopend kom je in de slijterij. Door de andere deur stap je het horecagedeelte binnen. Andrea: “Net als in Kollum zullen we alles ter plekke vers bereiden, denk aan pizza’s, broodjes en wraps. Wat we precies gaan doen, stemmen we af met het café aan de overkant, we willen niet in andermans vaarwater zitten.” Het horecapunt krijgt wel een eigen terras voor de deur om langsfietsende toeristen te verleiden.

Handjes nodig

In de planning gaat eerst de supermarkt open: met pinautomaat, een Post.nl-afgiftepunt, en de basisapotheek waarvoor Andrea de opleiding heeft gevolgd. Het horecadeel volgt later. “De opening gaat stapsgewijs, want we moeten het wel zelf kunnen behappen”, aldus Joël. Zijn jongere broer en zus hebben al toegezegd te helpen, maar Manjefiek zal nog meer handen kunnen gebruiken. Joël schat in dat hij vijftien tot achttien mensen nodig zal hebben. “Jongeren, maar ook ouderen. De praktijk in Kollum leert dat een gezonde mix het beste werkt. En wellicht kunnen we ook plek bieden aan mensen met een beperking, daarover hebben we inmiddels contact met zorgboerderij De Twa Bûken.” Het vakkenvullen zal voor en na de openingstijden plaatsvinden om een rommelige aanblik te vermijden en de klanten ergernis te besparen. Opvallend is de bescheiden voorraadruimte, een bewuste keuze. “Elke werkdag komt er nieuwe aanvoer van versproducten die direct van de auto de winkel ingaan. Verder werken we met diepe schappen voor de langer houdbare producten, zodat mensen nooit misgrijpen.”
Met de investeringen steken de Basta’s hun nek uit, maar het is financieel te doen, stelt Joël gerust. “De crowdfundingsactie in het dorp helpt als steun in de rug, maar toont vooral aan dat het met de binding goed zit. De historische cijfers van de vorige eigenaar gaven al aan dat er hier een boterham te verdienen valt, het kan alleen maar beter worden in onze optiek. En wie weet krijgt Manjefiek wel navolging, in supermarktland wordt nauwlettend naar Wijnjewoude gekeken.”

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 9 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51