Geen Mestvergister in Wijnjewoude
Geen Mestvergister in Wijnjewoude Sietse de Boer

Ingezonden: De eenzijdige analyse van de mestvergissing

Ingezonden

Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) concludeert dat op basis van analyses centrale mono-mestvergisting het meest realistisch is om in Wijnjewoude een miljoen kuub groengas per jaar te produceren (Sa! 25-05). Wij vragen ons af of er niet is toegeschreven naar een eerder gemaakte keuze. 

WEN heeft even buiten Wijnjewoude een terrein aangekocht. In juni 2020 stelden raadsleden vragen over een eventuele mestvergister aldaar. De wethouder en WEN antwoordden ontwijkend. Waarom is toen niet eerlijk verteld dat er al een aanvraag voor een rijksbijdrage voor een plan met een mestvergister op die locatie in Den Haag lag? Reed er een trein die niet meer gestopt mocht worden en was er al een duidelijke keus gemaakt?

Een centrale mono-mestvergister rendeert amper en er is veel energie nodig om niet-dagverse mest om te zetten in gas. Is daar rekening mee gehouden? Verder is er geen geschikte SDE-subsidieregeling en is niet duidelijk of het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy een beoogde bijdrage van 872.000 daadwerkelijk gaat verstrekken. 

Op vragen van raadsleden of er genoeg koeien in het gebied van Wijnjewoude zijn om de mono-vergister draaiende te houden moesten wethouder en ambtenaar het antwoord schuldig blijven. Verder gaat mestvergisting ten koste van weidegang. 

Is er bij de conclusie rekening gehouden met de snelle waterstofontwikkelingen? In Ooststellingwerf wordt toch een waterstoffabriek gebouwd? WEN verwijst bij de conclusies naar het rapport “Bijdrage groengas aan Friese energietransitie”, een rapport waaraan WEN en huisadviseur Ekwadraat zelf bijdragen leverden. 

Volgens de gemeente zou de gemeenteraad zich al via het vaststellen van de Transitievisie Warmte hebben uitgesproken over mestvergisting. Dat is niet zo. Deze visie is een document met de nodige kanttekeningen zonder concrete plannen. Als laatste willen we het draagvlak aankaarten. Deze schijnt erg belangrijk te zijn voor de initiatiefnemers. 

Hoe heeft men de posters en het spandoek van de omwonenden niet kunnen zien? Is het oprichten van de Werkgroep Leefbaarheid een verplicht nummer en hoe zit het met het participatieplan dat gekoppeld is aan de rijksbijdrage? Is de keus voor een centrale mestvergister gebaseerd op gedegen analyses of zijn de analyses en conclusie toegespitst op een plan, dat er, hoe dan ook, moet komen?

Familie De Groot-Koopmans en familie Stoker (beide bewoners Klein Groningen)
Shajan de Wagt (raadslid D66)
Elske Beintema (raadslid GroenLinks)
Marco Veenstra (ex-raadslid D66)

Meer SA!

Afbeelding
Nieuw contactpunt Elkien in Gorredijk Nieuws 11 minuten geleden
Afbeelding
Volgende stap ontwikkeling locatie De Trime Nieuws 12 minuten geleden
Afbeelding
De mooiste kleurplaten beloond Cultuur 13 minuten geleden
Afbeelding
Rebecca zingt met Elly Cultuur 17 minuten geleden
Routinier Bart Jonkers van Blue Boys.
Sa! Sport: Bart Jonkers (Blue Boys) kondigt afscheid aan Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Subsidie voor plan Kolderveen Nieuws 17 uur geleden
Paulus de Jong en Thies Nicolai.
Paulus de Jong nieuwe dirigent 'Spikers' Cultuur 17 uur geleden
Lukster Heawei
Doorfietsroute vertraagd Nieuws 17 uur geleden