Afbeelding
Music Meeting 2018

Twintigste editie Music Meeting

Cultuur
Het is een… Ja wat is het eigenlijk, die Music Meeting in Gorredijk. Een alternatief dorpsfeest? Een feestje voor ondernemers? Een muziekfeest? Eigenlijk is de Music Meeting een mix van alles. Afgelopen weekend vierde het evenement haar twintigjarig bestaan.
Je ziet ze bij binnenkomst overal lopen. Mannen in een zwart overhemd. Het logo van de Music Meeting op de rug. Oortjes in, om contact met elkaar te houden. Het zijn de organisatoren van het muziekfeest dat jaarlijks in oktober in Gorredijk wordt georganiseerd. De hal waar over een week korfballers uit heel Europa om de Europese titel strijden, is nu een ongekend feestpaleis.
Bij de ingang staat een grote roze limousine. Dezelfde die al een tijdje bij de Opelgarage van Jaap de Vries staat. En dat is niet zonder reden. De garagehouder is hoofdsponsor van de Music Meeting. Zijn naam komt de hele avond terug op de bierglazen. “Dat fûnen wy wol in leuk grapke”, vertelt medeorganisator Teake Peereboom. “Wy binne hiel trots op al ús sponsors. Dat makket dat wy in festival organisearje kinne mei gratis entree. De minsken fan De Gordyk kinne gratis nei Vangrail. Yn oare doarpen betellest dêr al gau 10 of 15 euro foar.”
De Music Meeting onderscheidt zich ook op andere manieren van vergelijkbare muziekfestivals. In veel dorpen ligt de organisatie van een dergelijk evenement bij vrijwilligers; sponsors helpen bij de nodige financiële ondersteuning. In Gorredijk is het net andersom. Het bedrijfsleven betaalt niet alleen het feest, het speelt ook een belangrijke rol bij de organisatie. “Mar ûndernimmers kinne it net allinnich. Der is gelokkich ek in hiele groep frijwilligers dy’t ús al jierren helpt. Faak wurdt sein dat soks allinnich yn lytse doarpen kin, mar it kin op De Gordyk ek.”
De organisatorische bemoeienis van de ondernemers is een gevolg van het wel en wee van de Music Meeting. Een paar jaar geleden leek het erop dat het muziekfeest vanwege organisatorische problemen niet door zou gaan. Peereboom verzamelde een groep collega-ondernemers van de Commerciële Club Gorredijk om dat te voorkomen. “Wy binne yn it gat sprong”, vertelt Hans Aling van CijferMeester Gorredijk. “Mar it is seker net de bedoeling dat dit ek sa bliuwt. Wy binne der wol mei dwaande dat der nij bloed komt, mar dat is noch net sa maklik.” Nieuwe organisatoren moeten gevoel hebben bij muziek, bij organisatie en bij het vinden van sponsors. “En in ûndernimmer praat makliker mei in oare ûndernimmer. Dat hellet krekt wat mear jild op.”
De ondernemers krijgen voor hun steun ook de nodige exposure terug. Op een scherm in de hal komen meer dan vijftig logo’s van ondernemers voorbij. En de kantine van Sportcentrum Kortezwaag is voor de gelegenheid omgetoverd tot Business Club. Zoals ieder jaar is er ook dit jaar aan het begin van de avond een borrel voor sponsoren. Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan zijn alle sponsoren van de afgelopen twintig jaar uitgenodigd. Met een hapje en een drankje halen ze herinneringen op. Annelies Atsma van Makelaardij Gorredijk: “Tien jaar geleden woonden we net een maand in Gorredijk toen we naar de Music Meeting gingen. We moesten toen nog als ondernemer beginnen. Sindsdien zijn we er altijd geweest. Het helpt enorm om meerdere ondernemers te leren kennen.”
Ook dat is een voordeel van de mienskip van de Music Meeting. In Gorredijk zijn meerdere ondernemersclubs actief. Ieder met een eigen sfeer en beleving, ieder met eigen activiteiten. Bij de Music Meeting komen ze vanuit alle geledingen samen. De borrel stopt om 22.00 uur. En ook dat is niet zonder reden. Het is het moment dat Vangrail, de hoofdact van de avond het podium betreedt. Toen de ondernemers zich voor de borrel verzamelden, was het in de zaal nog rustig, maar nu is sporthal Kortezwaag goed gevuld. En het is de jongens van Vangrail wel toevertrouwd om er een feest van te maken. De line-up bevat nog meer namen. Voorafgaand aan Vangrail werd het publiek al opgewarmd door The Gobblers, met in de gelederen Gordykster Henk Hoen. Hij stond twintig jaar geleden bij de eerste Music Meeting ook al op het podium. Maar ook de band Dice heeft een link met Gorredijk. Dat geldt ook voor de formatie Bad Mood. Hier heel bekend van de clip - meer dan 80.000 keer bekeken - die zij maakten met Jolke, de ludieke cafébaas uit Terwispel. Het ‘Lekker, lekker, lekker en heerlijk, heerlijk, heerijk’ ging er ook in Gorredijk goed in.

Paniek achter de bar

Het was ’s nachts rond half een, toen er zaterdag achter de bar bij de Music Meeting lichte paniek uitbrak. Er kwam ineens geen bier meer uit de kraan. Brouwerij AB InBev doet onderzoek naar de oorzaak van de plotseling haperende biertoevoer, maar stelt dat de organisatie en sporthal Kortezwaag absoluut geen blaam treft in dit probleem. De brouwerij is ervan overtuigd dat alles volgend jaar weer vloeiend verloopt.

Meer SA!

Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 4 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 22 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53