Afbeelding
Foto: Siebe Kuipers

Kom donderdag naar het debat over landbouw en platteland

Algemeen

URETERP Duurzame energie, ecologisch bermbeheer, kansen voor vrijkomende boerderijen en de gevolgen van gebiedsvisies voor de landbouw. Dat zijn de onderwerpen in het verkiezingsdebat dat Sa! in samenwerking met LTO-Opsterland organiseert op donderdag 24 februari in De Wier in Ureterp. Iedereen is welkom.

De landbouwsector heeft het op dit moment niet gemakkelijk. Onzekerheid alom. Het nieuwe kabinet wil de veestapel met dertig procent inkrimpen, stikstof vormt een donkere wolk en bedrijfsopvolging is een probleem. Voor lang niet iedere boer is er toekomst. Vertegenwoordigers van de acht partijen die deelnemen aan de Opsterlandse gemeenteraadsverkiezingen gaan op donderdag 24 februari (20.00 uur) met elkaar in debat over vier actuele kwesties waarin ook de lokale politiek een rol kan spelen. 

Duurzame energie

De landbouwsector wil graag duurzame energie produceren. Maar Opsterland werpt drempels op voor kleine windmolens, zonnedaken stuiten op capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet en wat Opsterland met mestvergisters wil is ook niet duidelijk.  

Gebiedsvisies

Opsterland telt binnen haar grenzen drie Natura 2000-gebieden, twee anderen liggen net over de grens. Gebieden met te veel stikstofneerslag. Boeren in het westen van Opsterland hebben daarnaast te maken met de veenweideproblematiek en hogere grondwaterpeilen. En een gebiedscommissie ontwikkelt nu natuurplannen voor de bovenloop van het Koningsdiep. Wat moet de plek van de landbouw zijn in deze visies? 

Verrommeling

Het aantal boerenbedrijven neemt af. Voor vrijkomende boerderijen zijn veel alternatieve functies denkbaar. Zoals toeristische voorzieningen, woonvormen voor verschillende doelgroepen of tijdelijke voorzieningen zoals tiny houses of mantelzorgwoningen. Initiatieven stuiten vaak op weerstand op het gemeentehuis, angst voor verrommeling is het argument. Doe je niets, dan dreigt verloedering. Wat willen partijen? 

Bermbeheer

Ecologisch bermbeheer wint al jaren aan populariteit. Maar boeren merken nu ook de nadelen. Voor het vee kwalijke plantensoorten ontwikkelen zich ook in snel tempo. Wat is de rol van de landbouw in de verdere ecologische ontwikkeling van de bermen. 

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 18 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54