CDA Opsterland en de windmolens
CDA Opsterland en de windmolens Sietse de Boer

CDA strijdt opnieuw voor kleine windmolens

Algemeen

FRIESCHEPALEN Aan wind geen gebrek dezer dagen. Voor het CDA Opsterland een mooi moment om opnieuw aandacht te vragen voor de kleine windmolens (ashoogte 15 meter) op boerenerven. Lijsttrekker Bareld van der Meer en melkveehouder Kees-Jan Dijk (nummer 5 op de lijst) slaan net buiten Frieschepalen een stellage voor een spandoek in de grond, vergezeld door een klein symbolisch niet-werkend molentje.

Even verderop, over de provinciegrens draait achter een ligboxenstal een kleine windmolen juist volop. “Yn Grins mei it wol”, vertelt Van der Meer. “Yn Fryslân kin it ek wol, mar dan moat de gemeente it net sa muoilik meitsje.”

Het is het CDA al langer een doorn in het oog dat Opsterland drempels opwerpt voor boeren om een vergunning te krijgen voor dit soort kleine windmolentjes. Omdat dergelijke molens niet binnen het bestemmingsplan passen, is er een dure en uitgebreide procedure nodig die 26 weken duurt. Dijk: “De fergunning is 2.700 euro en mei alle needsaaklike ûndersiken kostet it sa mar 8.500 euro. Opsterlân set in boete op duorsumens.”

Vorig jaar probeerde het CDA in de Opsterlandse raad tevergeefs de regels voor dergelijke windmolens te versoepelen. Ze kreeg hierbij alleen steun van de. Van der Meer: “Der waard doe yn de ried ek twifele oan it rindemint fan dizze mûnen. Mar wa binne wy as riedsleden om dêr oer te oardielen. Boeren ha ynteresse yn dizze mûnen, se kinne helpe by in stribjen nei it enerzjyneutraal wurden fan Opsterlân. Oare gemeenten wurkje wol mei, wêrom Opsterlân dan net?”

Meer SA!

Afbeelding
Wispolia in nacompetitie; Bakkeveen veilig Sport 7 uur geleden
Doelpuntenmaker Jesmer de Vries en trainer Johannes Veenema (midden) in een innige omhelzing na het behalen van de titel.
Gorredijk kampioen na zege op De Blesse Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37