Vijftien scholen deden mee aan het Opsterlands kampioenschap schoolvoetbal.
Vijftien scholen deden mee aan het Opsterlands kampioenschap schoolvoetbal. Foto: Gurbe van der Woude

De Opstekker pakt ‘mei snot foar de eagen’ de titel

Sport

URETERP Leerlingen van vijftien basisscholen streden vorige week woensdag om de Opsterlandse schoolvoetbaltitel en de bijbehorende plek in de strijd om de Noordelijke districtstitel. De Opstekker uit Tijnje greep de dagwinst door in de finale De Opdracht uit Ureterp te verslaan.

De organisatie van het voetbalevenement op sportpark De Griene Greide was in handen van TeamFRL Opsterland, onderdeel van Sport Fryslân. Op woensdag 3 april werden in Gorredijk en Ureterp de voorronden gehouden, met in totaal 28 deelnemende teams. De zes beste teams wisten zich te plaatsen voor de finaleronde in Ureterp.

Van de zestien Opsterlandse basisscholen namen vijftien deel aan het toernooi. Alleen openbare basisschool De Bôge uit Hemrik was niet vertegenwoordigd. “Zij konden dit jaar geen team op de been brengen”, vertelt Jeroen Dragt van TeamFRL Opsterland. Daar stond tegenover dat cbs De Opdracht uit Ureterp en School Loevestein met meerdere teams van de partij waren. Voetbalvereniging Gorredijk en het CIOS uit Heerenveen leverden scheidsrechters voor het toernooi.

Twee poules

In Ureterp werd in twee poules gestreden. De beide poulewinnaars plaatsten zich voor de kruisfinale. De Opstekker uit Tijnje kwam als winnaar uit de bus. “Zij hadden een team met veel spelers die bij Tijnje ook samenspelen, dat was te merken”, aldus Dragt. De districtsfinale staat gepland voor woensdag 15 mei. Hier komen naast De Opstekker ook de andere Friese winnaars van de gemeentelijke toernooien in actie. 

De Opstekker verscheen met twee teams aan de aftrap. De animo voor schoolvoetbal is altijd groot, aldus directeur Gear- tsje Paulusma. De Opstekker hield selectiewedstrijden en formeerde een eerste en tweede team. “Dat wie better. Wy hawwe in pear hiele fanatike jonges derby. Dy hawwe it snot foar de eagen as se fuotbalje. Dêrom hawwe wy op kwaliteit yndield.” Op het speelveldje van De Opstekker wordt altijd druk gevoetbald. “It giet bytiden need”, aldus Paulusma. Om iedereen aan bod te laten komen is een speelschema voor de verschillende groepen opgesteld. Paulusma heeft goede verwachtingen voor de districtsfinale. “We ha in pear hiel goed fuotballers. Guon spylje by de fuotbalskoalle fan It Fean. Ik tink dat wy fier komme kinne.”

Verenigingen steunen

Het doel van het schoolvoetbal is meerledig, stelt Dragt. Door voetbalverenigingen bij het toernooi te betrekken wordt contact gelegd tussen scholieren en clubs en de animo voor sport gestimuleerd. Goed voor verenigingen, vindt Dragt. “Het verenigingsleven staat onder druk, dat is wel een trend helaas. Veel deelnemers spelen al bij een club, maar voor anderen is dit een kans om te ervaren hoe leuk het is om met elkaar te sporten.” 

Meedoen en plezier beleven staat voorop, maar kinderen in beweging brengen is net zo belangrijk. Het aantal Nederlandse kinderen dat met obesitas kampt is groot, het is letterlijk en figuurlijk een groeiend probleem. Juist kinderen met overgewicht in contact met sport te brengen is belangrijk, vindt Dragt. “De fanatieke groep heeft amper stimulans nodig.”

Het schoolvoetbal is onderdeel van een breder pakket aan sporten dat TeamFRL Opsterland probeert te stimuleren. Zo wordt gewerkt aan de opzet van een schaaktoernooi en zijn er initiatieven voor een Fries kampioenschap tikkertje. “Tikkertje is een oude traditie die we op die manier nieuw leven in proberen te blazen. Het zou mooi zijn als we de kinderen op het schoolplein allemaal weer lekker in beweging krijgen.”

Het streven van Sport Fryslân is zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen. Daarbij gaat de aandacht niet alleen uit naar leerlingen van basisscholen of verenigingen, maar ook naar sport voor ouderen en aangepaste sporten. “En we zijn als vakleerkrachten ook betrokken bij de gymlessen op basisscholen. We proberen het aanbod van bewegingsvormen breder te trekken en daarnaast de kwaliteit van de lessen te verbeteren”, besluit Dragt.

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 8 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54