VV Wispolia.
VV Wispolia. TERWISPEL 13-11-2021 VV Wispolia Voorzitter Han en Keeper Bauke

Voetballers uit Terwispel zijn niet langer het lachertje

Sport
De tijden dat Wispolia regelmatig met dikke cijfers aan de broek kreeg en het lachertje van de competitie was, liggen achter ons. De zondag vijfdeklasser uit Terwispel is aan een gestage revolte bezig en hoewel niets moet, wordt voorzichtig aan promotie gedacht. “Der sit in protte talint oan te kommen.”
Nederlagen van acht of negen nul waren niet ongebruikelijk, weet voorzitter Han Taekema nog. Wispolia werd niet serieus genomen. Toen Taekema zes jaar geleden de voorzittershamer in handen kreeg, vonden hij en zijn medebestuursleden het daarom tijd voor verandering. Jongeren die om uiteenlopende redenen waren afgehaakt, werden gepolst voor een terugkeer. Dat was ook nodig om drie teams op de been te houden.
Met succes. Veruit de meerderheid werd weer lid. “Ik tink 80, 90 persint.” De wervingsactie zorgde voor een kwalitatieve impuls en er werd met de trainers Ronny de Jong en Roelof de Boer een nieuwe weg ingeslagen. “Wy moasten werom nei de basis. Earst moast de ferdediging goed stean. As je altyd in protte goals tsjin krije, kinne je gjin resultaten delsette”, vertelt Taekema.
In technisch en tactisch opzicht werden stappen gemaakt. “En de jongsten binne no in pear jier âlder en fysyk sterker, dat skilt ek.” Een en ander vertaalt zich in goede resultaten. Wispolia is goed aan het seizoen begonnen. De Terwispelers staan op een keurige vijfde plek en kunnen bij een goed resultaat in het inhaalduel tegen Houtigehage zelfs nog klimmen.
Dat is mooi, maar met een stabiele plek als middenmoter is het bestuur al tevreden. Taekema: “Ik wit dat de trainers der wat oars yn stean. Dy sjogge nei de subtop en tinke oan in perioadetitel. Dat soe moai wêze, mar neat moat.”  De voorzitter sluit sportief succes overigens niet uit. “By de jeugd rinne knappe fuotballers om. It soe my net ferbaze as wy oer in pear jier goed meidraaie yn de fjirde klasse.”

Sfeer is goed

Een goede sfeer is op dit moment echter (nog) belangrijker dan promotie. En met die sfeer zit het wel goed. “De belutsenens is grut. De spilers fan it earste stean by it twadde oan de kant te sjen en oarsom ek. Der komt in soad publyk. By de thúswedstryd tsjin Oldeboarn wiene der 125 man en as wy út spylje binne der faak mear minsken fan ús as fan de tsjinstanner.”
Taekema is vooral ook tevreden over de trainingsopkomst. Bij de gezamenlijke oefensessies van eerste en tweede zijn gemiddeld ruim dertig voetballers present. “Folle bak”, aldus de voorzitter, die slechts een paar wensen heeft. “Wy binne noch op syk nei in sekretaris en twa skiedsrjochters. Foaral ekstra skiedsrjochters binne nedich as wy in fjirde team krije.”
In Terwispel ziet men de toekomst zonnig tegemoet. De club is in het bezit van een fraai sportcomplex, het ledenbestand is op peil, er zijn veel vrijwilligers en met het niveau van voetballers zit het wel goed. “By it twadde sitte genôch jonges dy’t sa yn it earste meidraaie kinne sûnder dat wy der minder fan wurde. Boppedat ûntwikkelje de spilers harren noch. It sjocht der goed út.”
Waar Taekema ook mee in zijn nopjes is, is de regionale indeling van 5B met een groot aantal derby’s. Zo stuit Wispolia onder meer op Langezwaag, Oldeboorn, Tijnje en Blue Boys. “Nei guon wedstriden gean wy op it fytske.” Met Tijnje en Langezwaag is de band zo goed, dat er soms een gezellige activiteit aan de wedstrijd wordt gekoppeld. “Dan meitsje wy der in feestje fan.”

‘Puntsje soe moai wêze’

Op sportpark De Pûster in Terwispel staat zondag de derby tussen Wispolia en koploper Blue Boys op het programma. De thuisclub is gebrand op een goed resultaat tegen de streekgenoot. “Dit is in wedstryd dêr’t wy elts jier nei útsjogge,” vertelt keeper Bauke Pultrum. Het wordt geen makkelijk potje, beseft de 39-jarige goalie. “Tsjin Blue Boys ha wy it altyd dreech.” En dit jaar is de ploeg uit Nij Beets helemaal op dreef. In de eerste zes speelronden werd nog geen punt gemorst. Toch waant Pultrum Wispolia zondag niet kansloos. De doelman heeft vertrouwen in de eigen formatie, gebaseerd op het vertoonde spel in de vijf gespeelde duels. Alleen tegen AVV (3-4) gaf Wispolia niet thuis. “Wy hiene in offday, der slagge neat.” Pultrum gaat ervan uit dat de thuisnederlaag een incident was. In Terwispel staan zondag de meest scorende voorhoede (Blue Boys) en de minst gepasseerde defensie (Wispolia) van 5B tegenover elkaar. De solide verdediging, slechts zes tegentreffers, vormt de basis van de goede prestaties van Wispolia. “It stiet as in hûs.” Achterin de zaak dichthouden om vervolgens vanuit de omschakeling toe te slaan, dat is de kracht van Wispolia. “Mar wy binne gjin counterploech. Wy probearje fanút de ferdediging oan fuotbaljen ta te kommen. It is net sa dat wy allinnich foar eigen goal hingje en loere op foutsjes fan de tsjinstanner.” Tegen Blue Boys moet Wispolia zich zondag zeker laten gelden. Alleen verdedigen is tegen de club uit Nij Beets, die gemiddeld bijna vier goals per wedstrijd produceerde, vragen om problemen, weet de ervaren keeper. ‘Wy wolle de striid oangean. It wurdt grif swier, mar wy wolle it harren lestich meitsje. In lykspultsje soe moai wêze’.
 

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 31 minuten geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 5 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 23 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54