Afbeelding

Ureterp staat voortaan jaarlijks stil bij 4 mei

Nieuws

URETERP Vanaf dit jaar organiseert Ureterp jaarlijks op 4 mei een herdenking op de begraafplaats van de Sint Piterkerk in het dorp. Tot nu vond deze herdenking altijd eens in de vijf jaar plaats. 

In Ureterp is tijdens de laatste dagen van de oorlog behoorlijk slag geleverd tussen de Duitse troepen en de oprukkende bevrijders. Het kwam onder andere bij café Gorter tot vuurgevechten tussen de bezetters en de Binnenlandse Strijdkrachten. Hierbij kwamen vijf verzetsstrijders en vier Duitse soldaten om het leven. 

Volgens een nieuwe werkgroep van Plaatselijk Belang is het in deze tijd waarin groepen scherper tegenover elkaar staan belangrijk om jaarlijks stil te staan bij ons eigen verleden. Zeker nu verhalen over de Tweede Wereldoorlog steeds meer uit tweede hand verteld worden. De organisatie vindt het belangrijk dat de geschiedenisverhalen levend blijven. 

Tijdens de herdenking wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en degenen die hun leven hebben verloren in oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Na de twee minuten stilte is een kranslegging; aansluitend dragen een aantal leerlingen van cbs De Opdracht en basisschool De Verbinding een gedicht voor. Na afloop van de herdenking is er gelegenheid om samen een kop koffie of thee te drinken in de kerk, waar ruimte is voor ontmoeting en gesprek.

Meer SA!

Afbeelding
Wispolia in nacompetitie; Bakkeveen veilig Sport 11 uur geleden
Doelpuntenmaker Jesmer de Vries en trainer Johannes Veenema (midden) in een innige omhelzing na het behalen van de titel.
Gorredijk kampioen na zege op De Blesse Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37