De Biodex meet de kracht van de spieren.
De Biodex meet de kracht van de spieren.

Voor onderzoek: gezonde schouders gezocht

Nieuws

GORREDIJK Fysio Gorredijk zoekt kandidaten die mee willen werken aan een onderzoek naar schouderklachten. Voorwaarde is dat de deelnemers geen schouderklachten hebben. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. Het heeft alles te maken met het succes van de Biodex, een apparaat dat de kracht van spieren meet.

Een jaar geleden nam Fysio Gorredijk de Biodex in gebruik. De hoge verwachtingen van toen zijn uitgekomen. Het apparaat heeft de fysiotherapeuten op meerdere manieren geholpen. De Biodex meet de kracht van spieren. Door naar een spiergroep rond een gewricht te kijken, krijgt de fysiotherapeut inzicht in de verhouding tussen spieren. “Niet een subjectief beeld op basis van gevoel, maar een met cijfers onderbouwd beeld”, vertelt Rian Padding. 

Door de verhoudingen tussen spiergroepen te meten, ontstaat inzicht in sterke en zwakke plekken. “En daardoor krijg je een beter inzicht in de mogelijke oorzaken van klachten waarmee patiënten bij ons komen. Het komt regelmatig voor dat mensen vage klachten hebben, waar we maar moeilijk een vinger achter kunnen krijgen. Met de gegevens van de Biodex lukt ons dat beter. Daardoor kunnen we gerichter werken, met een grotere kans op succes.” De Biodex is ook belangrijk bij het revalidatieproces. “Door regelmatig te meten, kun je vorderingen van de revalidatie op de voet volgen. En dat helpt enorm bij de motivatie om de oefeningen te blijven doen.” 

Vergelijken

Het succes van de Biodex stelt Fysio Gorredijk wel voor een uitdaging. Want gegevens verzamelen over de kracht van spieren is maar het begin. Je moet ze kunnen vergelijken met andere waarden om er ook effectief gebruik van te kunnen maken. Fysotherapeut Daniëlle Hulst: “Je moet wel weten wat normaal is om daarna te kunnen beoordelen of iets afwijkt.” Rondom de knie is dat geen probleem. Wereldwijd is er met de Biodex voldoende ervaring opgedaan rond het kniegewricht. Met schouders is dat een heel ander verhaal. En daar wil Fysio Gorredijk nu verandering in brengen. 

Studenten van de opleiding Fysiotherapie van de Hanzehogeschool gaan de komende maanden gegevens verzamelen die als basis kunnen dienen voor een database. De nu beschikbare gegevens komen vaak van heel specifieke doelgroepen met bovenhandse bewegingen, zoals gewichtheffers, tennissers of zwemmers. Met die gegevens kunnen de fysiotherapeuten niet zoveel als ze de Biodex willen inzetten voor ‘gewone’ patiënten met schouderklachten. 

35 tot 45 jaar

De studenten zoeken voor hun onderzoek volwassenen van 35 tot 45 jaar (zie kader). Hulst: “Dat is de leeftijdsgroep met de meest aspecifieke klachten, waar we niet direct van weten waar ze vandaan komen. Bij jongere mensen speelt vaak instabiliteit een rol, ouderen hebben weer vaker te maken met slijtage.” Om de database op te bouwen is het belangrijk gegevens te verzamelen van mensen zonder klachten. “Je moet eerst weten wat normaal is om daarna te kunnen beoordelen of iets afwijkt.” Volgens Rian en Daniëlle zijn er bij de schouders wel een paar specifieke uitdagingen. Iedereen heeft een dominante arm die meer gebruikt wordt dan de andere arm. Dat kan verschillen tussen linker- en rechterschouders geven. Het gebruik van de arm en daarmee de belasting van de schouder is daarnaast ook afhankelijk van het werk dat je doet. “We verwachten veel van het onderzoek, maar een garantie is het niet.”

Wie doet mee? 

Fysio Gorredijk zoekt voor het onderzoek met de Biodex mannen en vrouwen van 35 tot 45 jaar die geen schouderklachten hebben en deze in het verleden ook niet hebben gehad. Daarnaast mogen de deelnemers aan het onderzoek geen hart- of longaandoeningen hebben. Ook wanneer iemand in het verleden breuken in of rond het schoudergewricht heeft gehad, is deelname aan het onderzoek niet mogelijk. Het onderzoek duurt een uurtje. Geïnteresseerden kunnen zich met een mail met persoonsgegevens melden bij Fysio Gorredijk op biodex@fysiogorredijk.nl. Voor het onderzoek zijn circa honderd personen nodig.

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31