Afbeelding

Grote sanering vervuild slib

Nieuws

Het gaat in alle gevallen om historische vervuiling, ontstaan door vroegere industriële activiteiten langs de vaart, zoals een gasfabriek, een scheepswerf, kalkovens en leerlooierijen. Het vervuilde slib bevat onder andere chroom, nikkel en loodcyaniden. De vervuiling zit alleen in het slib. De onderliggende bodem is schoon. Het baggeren van het slib betekent dat de vaart op sommige plaatsen 50 tot 100 centimeter dieper wordt. 

Grote delen van de vaart tussen Gorredijk en de A7 worden dit voorjaar uitgebaggerd. Het aanwezige slib is zodanig vervuild dat het moet worden verwerkt. De provincie Fryslân en het Wetterskip Fryslân verwachten dat het om circa 26.000 kuub slib gaat. Omgerekend zijn dat meer dan duizend vrachtauto’s vol. Het totaal te saneren traject bedraagt circa vier kilometer. Het gaat om de hele vaart vanaf Kortezwaag, voorbij het Warme Hoekje tot de locatie van Houttec Prefab. Ook worden er in Terwispeltwee kortere stroken van iedere 500 meter langs Kolderveen gesaneerd.

Het uitbaggeren gebeurt vanaf pontons op het water, op meerdere locaties tegelijk. Er wordt dus niet vanaf de wal gebaggerd, waardoor de overlast beperkt blijft. Er komen drie slibdepots: ter hoogte van de voormalige timmerfabriek De Vries, ter hoogte van Kalkovens en op de kruising van de A7 en de Nieuwe Vaart. In combinatie met de slibsanering wordt in Gorredijk ook een deel van de walbeschoeiing vernieuwd. De woonboten aan de Kerkewal worden tijdelijk verplaatst. Buurtbewoners van de Kerkewal en de Molenwal gaan proberen of er tegelijkertijd ook maatregelen genomen kunnen worden ter verbetering van de veiligheid. Zij vragen al langer aandacht voor de hoge kades en de onmogelijkheden om vanuit het water op de kant te komen.

De baggerwerkzaamheden maken deel uit van een provinciaal plan waarin 22 vervuilde waterwegen worden gesaneerd. Na onderzoek bleek dat al deze locaties potentiële risico’s voor de volksgezondheid met zich meebrengen. Dit project loopt al sinds 2010 en heeft niets te maken met andere plannen om de Turfroute te verdiepen. De bodemsanering van de vaart in Gorredijk en Terwispel kost circa 2 miljoen euro. De werkzaamheden beginnen in februari en moeten zijn afgerond voor de start van het nieuwe vaarseizoen in de Turfroute.

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 55 minuten geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 5 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 23 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54