Afbeelding
monument-tijnje-dodenherdenking-foto-Sietse

Dodenherdenking zaterdag 4 mei

Nieuws
Zaterdag 4 mei is traditioneel het moment waarop we in Nederland stil staan bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers of omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Op veel plekken worden bijeenkomsten georganiseerd. Een overzicht.
Gorredijk In de Ontmoetingskerk (19.00 uur) is een herdenkingsbijeenkomst met een gedicht en toespraak. Aansluitend (19.20 uur) vertrekt de stille tocht, geleid door trommelaars via de Hoofdstraat, waar een moment wordt stilgestaan bij het monument voor Gerke Numan, naar de begraafplaats aan de Hegedyk. Na een rondgang worden bloemen gelegd bij de graven van verzetsstrijders en Engelse piloten. Hierna (19.55 uur) volgt de kranslegging bij het monument en is er twee minuten stilte. De herdenking wordt afgesloten met het Wilhelmus. In de Ontmoetingskerk is er daarna koffie en thee.
Nieuwehorne De Jan de Roas Sjongers zingen in de kerk van Nieuwehorne (19.00 uur) speciaal voor de gelegenheid ingestudeerde liederen. Aansluitend (20.00 uur) is er twee minuten stilte op de begraafplaats, waarna een krans en bloemen worden gelegd op de graven van de zeven bemanningsleden die omkwamen bij de vliegtuigcrash in september 1942. Ook worden bloemen gelegd op het graf van verzetsstrijders Jelle Boersma en Bouwe van Ens.
Nij Beets De jaarlijkse Dodenherdenking vindt plaats op het terrein van It Damshûs. Nieuw dit jaar is de inbreng van schoolkinderen van obs De Tjasker en cbs De Arke. Zij verdiepten zich in de oorlog en luisterden naar de verhalen van Trienke Postma, die zelf heeft ervaren hoe het is als mensen onderdoken. De kinderen maakten werkstukken en gedichten die tijdens de bijeenkomst (19.30 uur) worden gepresenteerd. Daarna dragen Rien van der Zeijden en schoolkinderen gedichten voor bij de lawei. Tussendoor zijn er accordeonimprovisaties van Jense Meek. Na de twee minuten stilte (20.00 uur) verzorgt Baragan een concert in het Houten Himeltsje, met voor 4 mei aangepaste muziek. De liederen voeren de toehoorder mee op reis met muziek die op straat is geboren. Tijdens het concert verzorgt Rien van Zeijden een korte overdenking.
Beetsterzwaag De Dodenherdenking vindt plaats in de Dorpskerk (19.00 uur). Sprekers zijn acteur Joop Wittermans en burgemeester Ellen van Selm. Korps Euterpe en leerlingen van Stemstudio Lysbeth verzorgen de muzikale omlijsting. Kinderen van De Paedwizer, De Trime en School Lyndensteyn voerden opdrachten uit naar aanleiding van presentaties door Joop Wittermans; deze werkstukken krijgen een plaats in of bij de kerk. Aansluitend (20.00 uur) is er twee minuten stilte waarna een krans wordt gelegd bij de gedenkplaat aan de voet van de toren. Na de kranslegging worden bloemen gelegd op de trap van de toren.
Tijnje De Stille Omgang en Herdenking starten in de kerk aan de Rolbrêgedyk (19.00 uur). Onder gepaste muzikale begeleiding is het mogelijk hier een kaarsje aan te steken. Aansluitend (19.10 uur) volgt de omgang langs Breewei, Warrewei, Winia Ikkers en de Master Roordawei naar de algemene begraafplaats. Na het leggen van bloemen bij de graven van oorlogsslachtoffers volgt de kranslegging bij het monument. Tijdens de herdenking houdt wethouder Anko Postma een korte overdenking waarna schoolkinderen een gedicht voordragen rond het thema van dit jaar: ‘In vrijheid kiezen’. Met muzikale ondersteuning van De Bazuin. De Breewei is van 19.15 tot 20.10 uur afgesloten voor alle verkeer.
Wijnjewoude De Dodenherdenking start (19.45 uur) aan de Tsjerkereed met een stille rondgang naar het monument op de begraafplaats aan Weinterp. Leerlingen van Votum Nostrum dragen een gedicht voor en twee kinderen van It Twaspan leggen de dorpskrans. Aansluitend volgen twee minuten stilte waarna een ensemble van blazersgroep Wijnjewoude het Wilhelmus begeleidt. Onder klokgelui wordt de begraafplaats verlaten waarna er koffie en thee is in De Driehoek.

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 9 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54