Echtpaar Everaarts.
Echtpaar Everaarts. GORREDIJK 13-10-2021. Echtpaar Everaarts.

Jaap ging met Fenna terug naar Gorredijk

Nieuws
In Aldeboarn plukte hij haar van de ijsbaan. En daar ging het: zwierig schaatste Jakob (Jaap) Everaarts ervandoor met Fenna Hilverda. In bescheiden familiekring vierden ze vorige week woensdag (13 oktober) hun zestigjarig huwelijksfeest.
Fenna (81) groeide op in Tijnje waar haar vader een bakkerij had. “Doe’t ik fyftjin wie, is de bakkerij ferkocht en ha we tydlik by pake yn Aldeboarn wenne. Letter bin we nei De Gordyk gien wêr’t heit by Koelstra wurke.” Jaap (81) is geboren en getogen Akkrumer. “Myn pake wie de earste diplomearre hoefsmid fan Nederlân”, vertelt hij trots. Jaap schaatste vroeger veel wedstrijden en trainde ooit nog met Atje Keulen-Deelstra. Nadat hij in Aldeboarn net een wedstrijd geschaatst had, zag hij Fenna. “Ik wie mei wat famkes oan it dollen op de bûtenbaan.” Wat krabbelen, zegt Fenna. Maar dat veranderde snel toen ‘betûft’ schaatser Jaap voorbijkwam. “Dêr kaam dat feintsje út Akkrum, hy skuorde my dertrochhinne.”

In een ark

Voor haar trouwen werkte Fenna bij Numan in Gorredijk, later in de eetzaal van het ziekenhuis in Heerenveen. “Doe koenen wy tydlik in arkje hiere achter Coopersburg oan de Leppedyk yn Akkrum.” Toen de huur afliep, kregen ze een woninkje in Terband aangeboden. “Op it hiem by in boer. Mar we moasten ús wol by de gemeente ynskriuwe as kealleboer, oars mocht it net.” Twee jaar later lieten ze hun eigen ark bouwen en streken neer aan de Heafeart in Akkrum, nog weer later kochten ze in het dorp een huis.
In Akkrum runde het echtpaar het installatiebedrijf Everaarts en zonen. Jaap: “De saak hie ik tegearre mei myn broer fan heit oernaam.” Met de komst van zonnepanelen nam het bedrijf een grote vlucht, ze bouwden in 2000 een nieuw pand in Grou. “It gie crescendo, we holpen minsken ek mei it ynfoljen fan subsydzjeformulieren”, zegt Jaap. Toen echter de subsidie op zonnepanelen werd afgeschaft, kwam de dip. Nog vijf jaar runden ze het bedrijf met hun zoon tot Jaap op 68-jarige leeftijd besloot er een punt achter te zetten.

Sleedoorn

Fenna: “Ik bin mei myn man meigien nei Akkrum te wenjen. Doe sei ik tsjin him: wolsto dan de lêste jierren noch mei my werom nei De Gordyk?” Zo kwamen ze terecht in een mooi appartement aan de Stationsweg. “We bin o sa gelokkich hijr.” Oud worden is mooi, vult Jaap aan. “Mar je moat wol yn beweging bliuwe.” Dat doet hij door de natuur in te trekken, op zoek naar onder andere de sleedoorn waar hij likeur van maakt. Op latere leeftijd ging hij naar schilderles en hij maakt prachtige schilderijen. Hobby is ook het verzamelen en bewerken van edelstenen.
Fenna vult haar dagen het liefs met lezen, lekker eten maken en haken en breien. “En froeger naaide ik graach de klean foar de bern en mysels.” Ze hebben een seizoensplek op een camping in Duitsland en maakten vele reizen naar onder andere Spanje, Kroatië en Oostenrijk. Jaap en Fenna kregen twee dochters en een zoon en acht kleinkinderen.

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 6 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport gisteren
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54