Afbeelding
De Finne 5 – Marije Geertsma

School en voetbal Beetsterzwaag onder één dak

Nieuws
Basisschool De Finne en VV De Sweach realiseren samen een nieuwe accommodatie aan de Vlaslaan in Beetsterzwaag. De gemeente Opsterland, onderwijskoepel Comprix en de voetbalvereniging zijn het hierover op hoofdlijnen eens.
De komende maanden worden de financiële en juridische details verder uitgewerkt. De partijen willen tot die tijd nog geen details geven over de financiële dekking van het plan. Maar zowel wethouder Anko Postma als voetbalvoorzitter Wim Kunnen verwachten dat de nog te regelen punten geen roet meer in het eten gooien. De gemeenteraad en de vereniging moeten na de zomer nog wel met het resultaat instemmen.
De overeenkomst tussen de drie partijen is het resultaat van het project ‘Kansen voor Beetsterzwaag’ dat al enkele jaren loopt. De openbare en christelijke basisschool fuseerden tot Kindcentrum De Finne. De gemeenteraad stemde eerder al in met de beoogde nieuwe schoollocatie aan de Vlaslaan, de wens van het dorp. De nieuwe accommodatie wordt gebouwd op het trainingsveld van de voetbalclub.
Voor VV De Sweach is de overeenstemming een belangrijke stap. De huidige kantine en kleedkamers zijn nodig aan vervanging toe. Wim Kunnen: “Der wurdt ek al jierren oer praat. Mar wy moatte it wol betelje kinne. No, mar ek yn de takomst. Boppedat is ien nij gebou goedkeaper as twa.” Met de overeenstemming komt er ook een einde aan de discussie over de erfpachtconstructie die sinds 2016 tussen de gemeente Opsterland en de voetbalvereniging werd gevoerd. “Dat waard no hieltyd fan jier oant jier besjoen.”
Kunnen ziet in samenwerking in dezelfde accommodatie ook extra mogelijkheden om de jeugd van Beetsterzwaag bij de voetbalvereniging te betrekken. “Dat is fansels wol ús takomst.” Die toekomst is ook voor wethouder Postma belangrijk. “Het moet financieel voor de vereniging wel een haalbare kaart zijn. Ik ben blij dat we daar samen in zijn geslaagd.”
Ook Jan Veenstra van scholenkoepel Comprix is blij met de overeenstemming tussen de partijen. “No kinne wy fierder mei it útwurkjen fan de plannen.” Veenstra ziet ook voor de school voordelen. Zo kan de ruimte van de kantine voor de school handig zijn. “Boppedat kin de bern simmerdeis at wy bûten sporte yn klaaikeamers ferklaaie. Dan hoecht dat net yn de klasse.”

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31