KATLIJK 12-4-2021 Moskoupleats.
KATLIJK 12-4-2021 Moskoupleats. KATLIJK 12-4-2021 Moskoupleats.

Onrust rond zorgplan Moskoupleats nog niet verdwenen

Nieuws
Met excuses en toezeggingen van zorggroep Thorp leek de rust teruggekeerd rond het zorgplan op de Moskoupleats in Katlijk. Plaatselijk Belang en de buurt hebben echter een nare bijsmaak over de gang van zaken. Ze bestrijden het beeld dat er nu voldoende draagvlak zou zijn voor de woonvoorziening voor bewoners met psychische problemen.  
In de raadscommissievergadering van 4 maart leek de meeste kou rond de Moskoupleats uit de lucht. Uit brieven van Zorggroep Thorp, Plaatselijk Belang Katlijk en buurtvereniging De Sânrapen bleken vragen beantwoord, misverstanden weggenomen, toezeggingen gedaan en excuses gemaakt. Inspreker Hans Zaadnoordijk van Plaatselijk Belang bevestigde in de vergadering de vorderingen. Een heel ander beeld dan op 9 februari toen partijen tijdens een tumultueuze digitale informatiebijeenkomst nog lijnrecht tegenover elkaar stonden. Wethouder Jaap van Veen was blij met de omslag en roemde Plaatselijk Belang voor haar inzet, veel raadsleden omarmden het plan. Er verschenen positieve stukken in de kranten, tot schrik van een deel van het Plaatselijk Belangbestuur en de buurt. Zo beleefden zij het helemaal niet. In hun ogen is de raad op het verkeerde been gezet.
Bestuursleden Rik Visser en Harry Koenen van Plaatselijk Belang vertellen hun verhaal. Na de informatiebijeenkomst op 9 februari wilde Plaatselijk Belang in gesprek met wethouder Van Veen. Visser: “Om wer in iepening te krijen.” Op vrijdag 19 februari waren Visser en Zaadnoordijk welkom. In plaats van het geplande uurtje, duurde het gesprek bijna vier uur. In die uren was er contact met de initiatiefnemers en werd het raamwerk van overeenkomst tussen de initiatiefnemers besproken. Visser: “Dat is presentearre as ôfspraken, mar ik ha in pear kear sein dat ik dat sa net woe. Sa hiene wy it ek net mei de buertferienigingen en binnen it bestjoer ôfpraat.” Visser en Zaadnoordijk zaten niet op dezelfde koers, zo bleek ook achteraf.

Meer tijd

Buurtvereniging De Sânrapen was ontstemd over het overleg, vertelt Irene Kuiper. “Dat ha wy de mannen ek witte litten.” In een brief naar de raadsleden, voorafgaand aan de vergadering van 4 maart, schreef De Sânrapen meer tijd te willen. Kuiper: “Wy woenen goede ôfspraken meitsje, mar dêr ha wy de tiid net foar krigen.” Binnen Plaatselijk Belang ontstond nog voor de raadsvergadering van 18 maart ruzie over de te volgen koers. Resultaat: Hans Zaadnoordijk stapte op. Een nieuw verzoek van Plaatselijk Belang en de buurtverenigingen om uitstel van het raadsbesluit leverde niets op.
Ondanks toezeggingen van Thorp over het maximaal aantal appartementen, de zorgzwaarte van de bewoners en het bij voorkeur plaatsen van cliënten uit de regio, houden Plaatselijk Belang en de beide buurtverenigingen grote twijfels over het plan. “It gefoel is net goed”, aldus Koenen. “Foaral it tema feilichheid waacht swier. Wy fertrouwe net hoe’t dizze partij de bewenners opfange en begeliede wol.”
In de raadsvergadering van 18 maart ging de meerderheid van de raad akkoord met ontwerpverklaring voor geen bezwaar. Plaatselijk Belang en de buurtverenigingen roepen nu op zoveel mogelijk zienswijzen tegen het plan in te dienen.

Reactie wethouder

Wethouder Jaap van Veen van de gemeente Heerenveen herkent zich niet in het beeld van het ‘op het verkeerde been’ zetten van de gemeenteraad. “Het was op 19 februari een goed overleg, waarbij ik na afloop duidelijk heb gevraagd of we allemaal op dezelfde lijn zaten. Dat zaten we. Wel hebben de vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang gezegd dat ze hun achterban moesten raadplegen of de globale afspraken zo op papier konden. De gemeente is niet betrokken in de afspraken, wij hebben alleen het gesprek gefaciliteerd.”
Volgens Hans Zaadnoordijk zijn op 19 februari diverse misverstanden opgehelderd, waardoor er een opening ontstond. Er is afgesproken om met initiatiefnemers te onderhandelen over diverse punten, overeenstemming was er dus niet. “Het aangaan van onderhandelingen was een unaniem besluit van het bestuur van Plaatselijke Belang. Dit is ook besproken met het bestuur van De Sânrapen. Na ontvangst van de zesde anonieme brief met onbewezen verdachtmakingen aan het adres van de initiatiefnemers wilden collega bestuursleden en het bestuur van de Sânrapen niet meer overleggen. Ook mijn voorstel om eerst een enquête te houden onder de buurtbewoners is afgewezen. Daarop zegde heb ik mijn bestuursfunctie per direct opgezegd.”
 

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 15 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54