Arnaud Oosterbaan brengt operapassie naar de BHS in Gorredijk.
Arnaud Oosterbaan brengt operapassie naar de BHS in Gorredijk.

Passie ontmoet passie rond de opera

Cultuur

GORREDIJK Leerlingen met passie die hun pad in de cultuur zoeken. Een operazangeres die het publiek iets wil laten beleven. Een producent die muziektheater op een verrassende wijze onder de aandacht wil brengen. Ze kwamen vorige week samen op Singelland BHS. 

 Ze weten niet wat ze moeten verwachten. De circa 25 leerlingen van Klas C vullen de tribune in het lokaal van dramadocent Marius Delgrosso. Eigenlijk zijn ze al vrij op dat moment, net als alle andere derdeklassers. Maar deze leerlingen hebben veel belangstelling voor cultuur en volgen daarom iedere week in hun vrije tijd extra cultuurlessen. “Geweldig!” Arnaud Oosterbaan van productiehuis Nootstroom is direct enthousiast. Passie, daar houdt hij van. Arnaud is te gast op Singelland BHS in Gorredijk om te praten over de opera Suor Angelica, die eind dit jaar in Gorredijk is te zien in de boekenhal van Steven Sterk.

Open blik

Delgrosso heeft zijn leerlingen niet op opera voorbereid. “Om vooringenomenheid te voorkomen. De leerlingen moeten er open ingaan.” Dat die verrassing werkt, blijkt even later. Want Arnaud is niet alleen gekomen. Hij heeft mezzosopraan Marijke Beute meegenomen. Zij is een van de vijftien zangeressen die eind dit jaar meedoet aan de opera. Als Marijke begint te zingen, is het een en al verbazing op de gezichten van de leerlingen. Dit hadden ze niet verwacht. Zonder een woord van de tekst te verstaan, is de emotie binnen een paar seconden overgebracht. “Je was zomaar ineens ergens anders, of niet?”, vraagt Marijke. De leerlingen knikken.

Andere wereld

Die verwondering, het meenemen naar een andere wereld. Dat is precies wat Arnaud Oosterbaan met zijn producties graag wil bereiken. “Ik wil muziektheater maken op plekken waar men het niet verwacht. Dat het publiek op een verrassende wijze in contact wordt gebracht met klassieke muziek.” Hij vertelt de leerlingen dat hij ooit al op de hotelschool zat, maar toen toch stiekem probeerde op het conservatorium te komen. 

Dat lukte, ook tot verrassing van zijn ouders. “Ik kom helemaal niet uit een muzikaal nest, maar ze hebben mij altijd gesteund.” Als snel ontdekte Arnaud dat hij niet alleen een instrument wilde bespelen, maar ook dirigent wilde worden. “Met mijn handen verhalen vertellen, dat is wat ik doe.” Later kwam daar de drive bij om ook eigen producties te produceren. Zoals in 2021 de succesvolle Wadopera op de zeedijk met uitzicht op de eilanden. Voor leerlingen van de middelbare school is opera een onontgonnen terrein. 

Marijke Beute weet de magie van de opera echter snel over te brengen. “Als mensen na afloop tegen mij zeggen dat ik mooi gezongen heb, vind ik dat niet voldoende. We moeten samen iets beleven. Iets wat niet echt is, maar dat we op dat moment wel als echt beleven. Dat zag je net al even.”

Grenzen opzoeken

Vanuit passie aan de slag gaan, dat ziet Arnaud ook al snel bij de Vak-C leerlingen. “Bijzonder dat jullie dit in je eigen tijd doen. Daar word ik heel enthousiast van. Ik zie de overeenkomsten. Wij maken iets omdat we dat willen. Het begint met een gek idee. Of het kan, dat zien we later wel. En meestal is er meer mogelijk dan we denken. Dat doen jullie ook, zoek je grenzen op en gebruik wat er op je pad komt.”

Ideeën vloeien

Al snel ontspint zich een gesprek over hoe de leerlingen van Singelland BHS eind december een bijdrage kunnen leveren aan de Suor Angelica. “Het verhaal speelt zich af in een klooster. De nonnen hebben geen geld meer en besluiten boeken te verkopen om geld te verdienen.” Arnaud schetst dat het publiek eerst een route door de boekenhal maakt voordat de opera begint. “Ze lopen als het ware zo het verhaal in.” Misschien dat de leerlingen langs de route iets kunnen spelen, of bijpassende kunstwerken kunnen maken, of iets met de boeken doen. 

Het duurt niet lang of er gaan al verschillende ideeën over tafel. Arnaud glundert. “Dit is lokale samenwerking die ik bij mijn producties zo graag zoek. Elkaar inspireren om tot mooie dingen te komen.” Wat de uiteindelijke bijdrage van de Vak C-leerlingen gaat worden, moet de komende weken duidelijk worden. Daarvoor is het wachten tot de première op 27 december.

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31