130 wilgen rond het hondentrainingsterrein moesten geknot.
130 wilgen rond het hondentrainingsterrein moesten geknot. Foto: Sietse de Boer

NLdoet: pruikje af van de wilgen

Algemeen

TIJNJE Enkele kranige vrijwilligers knotten de tientallen wilgen die rondom een groot grasveld staan. Een jonge man zaagt met een kettingzaag de ene na de andere wilgentak af. Weer andere vrijwilligers helpen bij het schoonmaken van de houten kantine van Hondensportvereniging De Doordouwers. 

De Doordouwers kunnen op hun terrein in de Hanebuert tussen Tijnje en Nij Beets wel wat hulp gebruiken. Het terrein is omringd door weilanden, de naaste buren wonen een paar honderd meter verderop. Het is zaterdag prachtig weer. De zon schijnt en de mouwen kunnen worden opgestroopt. Leonie van der Horst (70) uit Akkrum bekijkt het allemaal goedkeurend: “Als we die wilgen niet inkorten worden ze net zo hoog als die daar aan de overkant van het veld.” Werk aan de winkel dus, 130 wilgen wachten op een beurt.  

Binnen in de kantine weidt Leonie verder uit over de hondensportvereniging. “We zitten hier al dertig jaar, het is een ideale plek. We hebben geen buren. Anders hadden we geheid klachten over het blaffen.” Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het terrein is van de provincie en de vereniging heeft al enkele keren gehoord dat ze moeten vertrekken. De reden: het terrein is vervuild, het was jarenlang een slibdepot. Leonie: “Hierachter loopt een vaart. Tijdens het uitbaggeren kwamen allerlei zware metalen op ons terrein terecht, zoals koper, kobalt en smeerolie.” De provincie wil het terrein verkopen. Inmiddels heeft Leonie ervoor gezorgd dat het niet als landbouwgrond verkocht kan worden. Het krijgt een recreatiebestemming. 


Elke zaterdag komen ongeveer twintig baasjes met hun honden. Corona deed het ledental niet goed. Van de zeventig leden zijn er nog 35 over. De Doordouwers bieden cursussen aan voor puppies, een ‘sociale huishond’ en voor gevorderde honden. Leonie: “Met een sociale huishond bedoelen we dat een hond niet trekt aan de lijn, niet blaft als hij buiten moet wachten bij de winkel en mee kan naar een restaurant.” Allerlei soorten honden komen naar het terrein in Tijnje. Van de kleine chihuahuas tot grote herders. Puppies van vechthonden zijn ook welkom om ze op tijd af te richten. Puppies kunnen het best getraind worden als ze acht tot twaalf weken oud zijn. “Ik voed die hond niet op. Ik voed de baas op.” 

Buiten wordt nog steeds druk gezaagd, gesleept en gesjouwd. De wilgen verliezen een voor een hun pruik. Volgend karweitje is het schrobben en boenen van alle materialen die gebruikt worden bij het trainen van de honden. De hondenwip, paaltjes, stokken, tunnels en allerlei hindernissen worden aangevallen met zeepsop en borstels. Nog even een kop koffie en dan weer aan de slag.
hsvdedoordouwers.nl


Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws gisteren
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54