Afbeelding

Veel vragen over handhaving van lelieteelt

Nieuws

BEETSTERZWAAG Het nieuws van vorige week dat de gemeente Opsterland strenger handhaaft op de teelt van lelies heeft bij raadsleden veel vragen opgeroepen. Maandag werd besloten het onderwerp binnenkort op de raadsagenda te zetten voor verdere discussie. 

Veel fracties toonden zich verbaasd over het handelen van de gemeente, nu duidelijk is dat de teelt van lelies volgens het bestemmingsplan al jaren niet is toegestaan. Een aantal Opsterlandse natuurorganisaties maakte de gemeente erop attent dat de afgelopen jaren desondanks wel lelies zijn geteeld, onder andere door een ondernemer uit Hoornsterzwaag. 

“Wêrom hat Opsterlân dit jierrenlang talitten?”, wilde Harm de Jong (FNP) weten. “Ek al wienen der gjin meldingen, dan hiene de handhavers dat ek sels sjen kinnen.” GroenLinks pleit voor een speciaal meldpunt voor burgers die illegale lelieteelt willen melden. Daar wil burgemeester Andries Bouwman niets van weten. “Iedereen die een misstand ziet kan zich melden, ik ga er geen speciaal onderwerp uitlichten.” Met twee groene boa’s verwacht Bouwman nu gemakkelijker dan in het verleden te kunnen handhaven. 

De VVD nam het op voor de lelieteler met vragen over het verschil tussen bollenteelt en sierteelt. Hielke de Vries kreeg geen antwoord op de vraag waarom het college niet heeft gereageerd op een aangetekende brief die de lelieteler uit Hoornsterzwaag eind vorig jaar aangetekend heeft verstuurd. “En wêrom mei dizze ûndernimmer gjin gewasbeskermingsmiddelen brûke dy’t lanlik wol tastien binne?” Volgens wethouder Van Opzeeland spelen de middelen in de Opsterlandse discussie geen rol, omdat lelieteelt planologisch gewoon niet mogelijk is. 

LTO Opsterland mengt zich inmiddels ook in de discussie. Vorig jaar leek de lelieteelt volgens voorzitter Bert van den Brink in een overleg met Opsterland wel mogelijk. De natuurorganisaties wezen de raadsleden gisteren ook op vergunningen die het Wetterskip aan de teler heeft verleend voor het gebruik van (deels Opsterlands) oppervlaktewater voor beregening van zijn percelen.

Meer SA!

Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 6 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 12 uur geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 13 uur geleden
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 3 mei, 10:32