Alle voetballers van de jeugdafdeling van UDIROS kregen een sporttop.
Alle voetballers van de jeugdafdeling van UDIROS kregen een sporttop. Foto: Gurbe van der Woude

Anonieme sponsor zet UDIROS-jeugd in nieuwe kleding

Sport

NIEUWEHORNE Dankzij een gulle gever, die anoniem wenst te blijven, gaan 110 jonge voetballers van UDIROS hetzelfde gekleed. De jeugdspelers kregen allemaal een trainingstop. Als tegenprestatie moet de voetbalvereniging een aantal activiteiten organiseren waarvan de opbrengst ten goede komt aan KiKa, de stichting Kinderen Kankervrij. “Dêr wurkje wy fansels graach oan mei.”

Het was al jaren een wens van de afdeling voetbal van UDIROS om de jeugd hetzelfde gekleed te laten gaan. Door verschillende oorzaken kwam het er niet van. Het was financieel lastig haalbaar en ook de wijze van beheer was een vraagstuk. “Ast it behear by de klup delleist, komst op it ‘poppetjesferhaal’, der moatte wol frijwilligers foar wêze“, vertelt Martin Heida, die belast is met jeugdzaken bij de voetballers uit Nieuwehorne. 

Er werden ook gesprekken met sponsoren gevoerd. Een van hen toonde zich bereid om, onder de voorwaarde van anonimiteit, kleding te schenken. “En wat hiel moai is, de sponsor sei ‘as we it dogge, dan dogge we it goed’. Wy betelje alles, want de iene húshâlding kin it finansjeel wol lûke, mar de oare net. Wy meitsje gjin ûnderskied. Dat fine wy nobel en moai”, aldus voorzitter Bob Heida van de voetbaltak. 

Acties

De naam van de sponsor blijft geheim. Op de achterkant van de trainingstop die de jeugdspelers hebben gekregen, staat de naam van KiKa, de stichting die zich inzet voor de strijd tegen kanker bij kinderen. Als tegenprestatie gaat UDIROS acties houden om geld in te zamelen voor KiKa. Bob Heida: “It moatte wol sportrelatearre aksjes wêze, je kinne bygelyks tinke oan in sponsorloop.” 

Cor de Vries, voorzitter van de omnivereniging UDIROS, is ook blij met de steun van de weldoener. “Ik fyn it foar- al moai dat hy it út leafde foar it fuotbal en de jeugd docht.” De uniformiteit in kleding is goed voor de uitstraling van UDIROS, vindt Bob Heida. “As de bern troch it doarp fytse, sjochst fuort dat se by UDIROS hearre.” En iedereen in hetzelfde blauwe jack is belangrijk voor de club, stelt De Vries. “It blau is hillich.” 

De kledingdonatie is een opsteker voor de voetbaltak van de omnivereniging die naast voetbal uit afdelingen voor gymnastiek, volleybal, korfbal, beweeg- en outdoorsport bestaat. De korfballers werken samen met Kinea uit De Knipe. Pure noodzaak, volgens De Vries. “Om de seleksjes rûn te krijen en op nivo spylje te kinnen. Foar beide partijen is it in útkomst.”

Waakzaamheid

De voetbaltak van UDIROS heeft mindere tijden achter de rug. Al voor de verhuizing in 2013 naar het huidige complex aan het Master van Dijkpaad, raakte de vereniging vooral leden uit de oudste jeugdcategorieën kwijt. Die ontwikkeling is inmiddels een halt toegeroepen. Met 110 jeugdleden en komend seizoen ook weer een onder 19-elftal ziet de toekomst er zonnig uit. Waakzaamheid is echter geboden, waarschuwt Oebele Schokker. De oud-speler van UDIROS en huidig trainer van de hoofdmacht ziet dat voetbal nog steeds aan populariteit verliest. Daarom is het volgens hem belangrijk om jeugd aan de vereniging te binden. Ouderen die afhaken keren zelden terug op het voetbalveld. “It liket soms wol as binne se emigrearre.” 

Jongeren mogen niet afhaken op het moment dat de stap naar het seniorenvoetbal gezet moet worden. “As santich persint trochstreamt, hast it goed foar- inoar”, stelt Schokker. Om dit bereiken is een goede sfeer nodig, maar ook de faciliteiten spelen een belangrijke rol. Met de beschikking over een kunstgrasveld en een sportzaal is UDIROS in het voordeel.

Waar verenigingen uit de regio vanwege de vele regen de afgelopen maanden trainingen moest afgelasten, werd er in Nieuwehorne altijd geoefend. En met een goede opkomst. “Ast hjir op tiisdei of tongersdeitejûn komst, binne der wol tachtich bern oan it trainen.” De faciliteiten zijn - hoewel de toplaag van het kunstgrasveld aan vervanging toe is - goed, aldus Bob Heida. “Sels jeugd- alvetallen van It Fean traine by ús.”

Jeugdtrainers

Een andere belangrijke voorwaarde is goede jeugdtrainers. Bij UDIROS worden die uit eigen rangen geselecteerd. De trainers worden niet voor de leeuwen geworpen. “It is net maklik om jeugd te trainen, dus moatst harren wol hânfetten jaan, oars heakje se wer ôf“, vertelt Martin Heida. Trainers die de ambitie hebben en een opleiding willen volgen, worden daarin volgens Bob Heida gesteund door de club. Ook kunnen de jeugdtrainers gebruikmaken van door Schokker aangeleverde oefenstof. 

Het vinden van scheidsrechters voor de vele jeugdwedstrijden is bij UDIROS geen probleem. De vereniging roostert sinds drie jaar spelers van het eerste en tweede seniorenteam in bij duels van de jeugd. Als iemand niet kan fluiten, moet die zelf voor een vervanger zorgen. Martin Heida: “Yn it begjin gie it wolris mis, mar no wurdt it regele. As bestjoer hawwe wy der gjin omsjen mear nei.” 

Het werken met eigen trainers en scheidsrechters heeft een bijkomend voordeel; de betrokkenheid wordt vergroot, aldus Martin Heida. “As immen fluite hat, bliuwt er faak noch efkes sjen by oare wedstriden. Dy bining tusken senioaren en jeugd is wat je wolle.” Het is daardoor op zaterdag weer drukker op het voetbalveld, merkt Schokker. “Krekt as eartiids, wy wiene altyd op it fuotbalfjild.” Er is sprake van een positieve ontwikkeling, merkt Schokker. 

De jeugd raakt weer enthousiast en dat is volgens de trainer nodig in een tijd waarin de populariteit van voetbal onder druk staat. Sport leeft in Nieuwehorne, beweert De Vries. Wekelijks komen er, via alle afdelingen van UDIROS, 1.100 mensen naar het sportcomplex. “Dat is belangryk, ek foar de bining yn it doarp.”

Meer SA!

Er kwamen zo'n vierhonderd mensen naar het Fredesfestival in Nij Beets.
De draden van contact op Fredesfestival Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Let op: bloembakken op de weg Nieuws 6 uur geleden
Presentatie van de tennisgeschiedenis van Gorredijk.
Lange tennisgeschiedenis in Gorredijk Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Vier prominente Opsterlanders strijden om titel Maestro Gorredijk Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Schoolkorfbal in Jubbega Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Wispolia in nacompetitie; Bakkeveen veilig Sport 20 mei, 17:42
Doelpuntenmaker Jesmer de Vries en trainer Johannes Veenema (midden) in een innige omhelzing na het behalen van de titel.
Gorredijk kampioen na zege op De Blesse Algemeen 20 mei, 17:32
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41