WvdW Jubbega – EMMS.
WvdW Jubbega – EMMS. WvdW Jubbega - EMMS. Xander Houtkoop.

Xander Houtkoop na eerste maanden Jubbega

Sport
Ineens prijkte aan het begin van het seizoen de naam van Xander Houtkoop op de spelerslijst van Jubbega. Nadat de oud-speler van SC Heerenveen en SC Cambuur geen nieuwe profclub vond, besloot hij de overstap te maken naar de tweedeklasser. “Het voelt prima.”
De dertigjarige Xander had zijn carrière als profvoetballer nog graag verlengd, maar niet meer ten koste van alles. Zijn laatste club was HamKam, uit het Noorse Hamar. Daar liep zijn verbintenis eind 2018 af en sindsdien was het hopen op een nieuwe kans. Xander werkte nog wel een stage af in Nieuw-Zeeland, ging niet in op een Canadees aanbod en besloot vervolgens dat het mooi was geweest.
“Mijn vrouw en ik hebben een baby, nu tien maanden oud, en we besloten dat we niet weer wilden verhuizen. Dat het ook tijd was voor het gezin. Voetballen bij de amateurs is wat dat betreft heel rustgevend. Geen lange busreizen voor uitwedstrijden, geen trainingskampen en gewoon twee keer per week trainen. Ik ben vrijwel iedere avond thuis met eten en dat waardeer ik enorm nu ik het meemaak.”
In juni zocht Inne Schotanus, trainer van Jubbega, al contact met de aanvaller. “Inne was in de jeugd van SC Heerenveen mijn trainer. Hij vroeg of ik niet bij Jubbega wilde komen voetballen.” Xander had geen enkel beeld bij de club of het niveau, maar pakte de sporttas in en stond zo begin september op het trainingsveld aan de Leidijk. “Toen zag je een aantal jongens wel even verbaasd kijken van ‘wat doet die prof hier nou weer’. Nou, gewoon lekker voetballen en genieten in het veld. Ik was dan ook blij dat ik er was en weer tegen een balletje kon trappen.”
Natuurlijk is het niveau bij een tweedeklasser anders dan wat Xander gewend was bij achtereenvolgens Heerenveen, Emmen, Heracles Almelo, Go Ahead Eagles, ADO Den Haag en Cambuur. “Daar heb ik genoeg rekening mee gehouden.” En hij krijgt er veel voor terug, merkt hij inmiddels. “Het amateurvoetbal is heerlijk sociaal en daar geniet ik van. Ik voel me enorm welkom bij Jubbega.”
Spijt van de stap terug heeft hij dan ook niet. “Waarom zou ik? Ik heb mijn droom waargemaakt om profvoetballer te worden. Daar ben ik enorm gelukkig mee. Nu is het tijd voor andere dingen in het leven.” Wat die dingen zijn, weet Xander nog niet precies. “Ik ben nog aan het ontdekken op welke vakgebieden ik me nu wil ontwikkelen.” Hij doet weleens dingen voor een outdoorbedrijf en denkt ook na over een loopbaan als gymdocent. “Ik sta overal voor open.”
Waar Jubbega dit seizoen kan eindigen in de tweede klasse vindt Xander, die met zijn gezin in Grou woont, lastig te zeggen. “Een aantal teams zoals Lemelerveld en LAC Frisia heeft een goed niveau, zijn goed op elkaar ingespeeld. Ze staan niet voor niets eerste en tweede op de ranglijst. Wij doen het met de derde plek goed.”
Als voormalig profvoetballer trekt hij bekijks, zeker in de tweede klasse. “Tegenstanders schenken er weleens extra aandacht aan, maar ik ben volgens mij nog niet extra hard aangepakt omdat ik die oud-prof ben. En ik ben ook geen wereldvoetballer, hoor. Nooit geweest ook. Ik doe gewoon mijn best om lekker vrijuit te voetballen en geen gekke dingen te doen. Voetbal is nu hobby en ik wil er vooral van genieten.”

Mooiste ervaring

De promotie naar de eredivisie met Go Ahead Eagles in 2013 was een hoogtepunt in zijn carrière, vertelt Xander enthousiast. “Dat was geweldig om mee te maken. Voetbal leeft in Deventer.” Dat Go Ahead Eagles erin slaagde zich een jaar later te handhaven op het hoogste niveau is ook een prestatie waar Xander trots op is. Mooiste wedstrijd dat jaar? “Voor mij was dat spelen in De Kuip. Ik heb niks met Feyenoord, maar dat is met afstand het mooiste stadion van Nederland. We verloren met 5-0, maar ik genoot enorm. Wat voel je je nietig als je op zo’n veld staat, voor meer dan 50.000 supporters. Prachtig!”

Bijzonder debuut

De eerste wedstrijd van Xander in het shirt van Jubbega was een bijzondere. In het bekerduel met het Drentse GOMOS kwam hij bij een 4-2 achterstand in het veld. GOMOS liep uit naar 6-2, Jubbega kreeg een rode kaart, maar uiteindelijk was Xander met twee goals en twee assists de grote man bij Jubbega, dat met 6-7 won. In de competitie staat hij inmiddels op vier treffers en een handjevol assists.

Meer SA!

Er kwamen zo'n vierhonderd mensen naar het Fredesfestival in Nij Beets.
De draden van contact op Fredesfestival Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Let op: bloembakken op de weg Nieuws 12 uur geleden
Presentatie van de tennisgeschiedenis van Gorredijk.
Lange tennisgeschiedenis in Gorredijk Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Vier prominente Opsterlanders strijden om titel Maestro Gorredijk Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Schoolkorfbal in Jubbega Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Wispolia in nacompetitie; Bakkeveen veilig Sport 20 mei, 17:42
Doelpuntenmaker Jesmer de Vries en trainer Johannes Veenema (midden) in een innige omhelzing na het behalen van de titel.
Gorredijk kampioen na zege op De Blesse Algemeen 20 mei, 17:32
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41