Afbeelding
column hypotheekhouse

Christiaan Schipper: Gekte in de markt

Column
Ik ben geen makelaar, maar mijn vak is er sterk aan gelieerd en onze markten zijn nauw verbonden. De woningmarkt is al langer oververhit. De vraag overstijgt vele malen het aanbod en een makelaar kan bij een verkoop alleen de verkoper en de koper blij maken. Het aantal teleurgestelde potentiële kopers is dus hoog.
Als hypotheekadviseur krijg ik regelmatig de vraag of het wel het juiste moment is om te kopen? Dat is een eigenlijk niet te beantwoorden vraag. Wil je op termijn ‘winst’ boeken bij de doorverkoop, dan is een hoge markt minder interessant. Maar is financieel gewin bij een eigen woning het belangrijkst? Moet jouw woon– en leefplezier niet de basis zijn voor het wel of niet kopen van een woning? Ga je van dat laatste uit, dan is elk moment het juiste moment. Komt eindelijk die lang gewenste woning voorbij of ben je in een levensfase aangekomen voor een volgende stap, dan is dit jouw moment!
Een hoge markt kent wel risico’s, maar die zijn beperkt. Na de vorige piek in de woningprijzen, medio 2008, daalden de woningprijzen tot 2013 met gemiddeld dertig procent. Die prijsdaling voel je echter alleen als je de woning op dat moment gedwongen ‘moet’ verkopen. Dat is vaak alleen het geval bij het beëindigen van een relatie. Voor alle andere situaties, bijvoorbeeld overlijden en arbeidsongeschiktheid, kun je je verzekeren.
Voorlopig zijn er geen signalen dat de woningprijzen gaan dalen. Zolang de rente, zoals geleerden voorspellen,  laag blijft en het aanbod schaars, blijven de prijzen stijgen. De prijsstijging bijbenen door verder te sparen, vraagt om het opzij leggen van heel veel geld. Mijn advies: laat je vooral leiden door woon -en leefwensen en jouw specifiek mogelijkheden. Ga er voor!
Christiaan Schipper Hypotheekhouse Gorredijk
 
 
 

Meer SA!

Er kwamen zo'n vierhonderd mensen naar het Fredesfestival in Nij Beets.
De draden van contact op Fredesfestival Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Let op: bloembakken op de weg Nieuws 3 uur geleden
Presentatie van de tennisgeschiedenis van Gorredijk.
Lange tennisgeschiedenis in Gorredijk Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Vier prominente Opsterlanders strijden om titel Maestro Gorredijk Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Schoolkorfbal in Jubbega Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Wispolia in nacompetitie; Bakkeveen veilig Sport 23 uur geleden
Doelpuntenmaker Jesmer de Vries en trainer Johannes Veenema (midden) in een innige omhelzing na het behalen van de titel.
Gorredijk kampioen na zege op De Blesse Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41